Ako zmierniť stres z prezentovania na verejnosti?

1. 12. 2022 | Štúdium na vysokej škole

stres z prezentovaniaVystupovať na verejnosti je pre mnohých naozaj nepríjemným zážitkom. Ak patríš k jedným z nich, tu je pár tipov ako sa pripraviť na prezentovanie, a tak minimalizovať stres z vystupovania na verejnosti.

Popracuj aj na vizuáli prezentácie

Priprav si na pohľad peknú slide show. Obsah je určite dôležitý, no mnoho ľudí zabúda práve na to, že samotný vzhľad prezentácie dokáže zaujať, respektíve odpútať pozornosť poslucháčov.

Na slide či stránku prezentácie úplne postačí dať málo textu, ideálne v bodoch či odrážkach, ktoré vystihujú prezentovaný obsah. Neboj sa použiť zaujímavý fond písma, návrh prezentácie a veľmi užitočné sú práve rôzne obrazové materiály ako fotky, grafy vzťahujúce sa k téme. Dokonca i taký výstižný meme obrázok či gif dokáže v správnej chvíli poslucháčov pobaviť a zaujať.

Začni pútavo

I keď začiatok je snáď najstresujúcejší, ponúka výhodu možnosti pripraviť si ho. Počas prezentácie môžeš zabudnúť, čo si chcel/a povedať či odbočíš od témy, v samotnom úvode tomu tak väčšinou nie je. Snaž sa otvoriť svoju prezentáciu pútavo, možno nejakým vtipom, hádankou či príbehom, aby si oslovila svojich divákov. Môžeš zavtipkovať, a tak odľahčiť možno dosť napätú situáciu. Neboj sa prezentáciu začať aj prezradením zaujímavého faktu a až následne sa k nemu vrátiť a dovysvetliť ho počas prezentovania.

Ak sa na to cítiš, určite je vhodné či už na začiatku, no i počas prezentovania zapojiť poslucháčov, niečo sa ich spýtať a vytrhnúť ich tak z monotónnosti tvojho prejavu.

Nezabudni na očný kontakt

Možno si si prezentáciu pripravila doma pred zrkadlom, prerozprávala si ju s pohľadom na monitor či papier alebo vôbec. Pri prezentovaní však nebudeš v miestnosti sám, neprezentuješ tému len sám pre seba a na to treba myslieť. Tým, že budeš pozerať do zeme či do „blba“ určite nikoho nezaujmeš.

Verbálny prejav

Verbálna komunikácia tvorí podstatu tvojej prezentácie, no zanedbateľná rozhodne nie je ani neverbálna komunikácia. Pozor si skús dať na hlasitosť, snaž sa hovoriť jasne, zrozumiteľne a nemrmlať si popod nos. Skús si nacvičiť postoj, ktorým dáš najavo, že si otvorený publiku. Mierna gestikulácia je určite vítaná. Ak naopak nevieš čo s rukami, vezmi si so sebou nejakú malú vec, ktorá udrží tvoje ruky zaneprázdnené. Skús sa vyhnúť nadbytočným zvukom ako ehmm, hmm, ktoré dávajú prezentácii podtón nepripravenosti. Veľa ľudí má tendenciu v strese rozprávať rýchlo, aby to bolo čím skôr za nimi. Skús si uvedomiť ako rýchlo hovoríš a v prípade potreby spomaliť.

Prezentáciu si natrénuj

Ak pociťuješ stres z prezentovania na verejnosti, určite odporúčame si prezentáciu naozaj precízne pripraviť po obsahovej ale i vizuálnej stránke. Ak aj dostaneš blok, je vysoká šanca, že ak je prezentácia „nacvičená“, tvoj mozog pôjde na autopilota.

Určite si prezentáciu ešte pred samotným vystúpením prejdi, ideálne popros niekoho aby si ťa vypočul a ponúkol ti objektívnu kritiku. Ak niekoho, kto by si ťa vypočul nemáš, či ti to nie je príjemné, nahraj sa na telefón a pri spätnom počúvaní sa snaž zachytiť veci, ktoré ti na tvojom prejave vadia. Ak chceš aby sa prezentácia páčila a zaujala nepôjde to len tak samo a treba vynaložiť patričnú snahu.

Vyber si, čo ťa baví

Ak máš voľnosť výberu témy, tento bod by nemal byť problém. Dobre však vieme, že to tak vždy nie je a témy sú (ne)dobrovoľne prerozdelené. Ako sa mám teda zaujímať o tému, ktorá ma vlastne ani nebaví?

Ak nie si imitovaný presne vymedzenými kritériami, ktoré musíš v danej téme obsiahnuť, snaž sa nájsť v akejkoľvek téme niečo, čo by ťa aspoň z časti bavilo, a túto špecifickú časť rozpracuj. Tému, ak je to možné, čo najviac zúž, nesnaž sa poskytnúť teóriu a poučky, ktoré sú ľahko dohľadateľné či známe. Zameraj sa na konkrétnejší jav a problematiku rozpracuj.

Uži si to

Najdôležitejšie zo všetkého je príliš nestresovať a užiť si daný okamih akokoľvek nepríjemný sa môže zdať. Posúvaš sa ďalej, prekonávaš svoje obavy a neistoty a to nie je málo. A v konečnom dôsledku, skús si racionálne vysvetliť, čo najhoršie sa môže stať, keby ti tá prezentácia aj náhodou nevyšla. Pravdepodobne to nebude koniec sveta a o nejakú chvíľu si na to hádam ani nespomenieš.

Zdroje: www. zmudrig.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme