Ako zohnať prax popri štúdiu

7. 11. 2019 | Uplatnenie absolventov a študentov

Všetci zamestnávatelia vám povedia, že mať titul v dnešnej dobe už nestačí. To, čo každého vo vašom životopise zaujme, je kolonka s pracovnými skúsenosťami. Preto je dôležité začať praxovať už popri štúdiu.

Ako zohnať prax popri štúdiuTo, že máte za sebou nejakú prax, zamestnávateľovi napovedá, že máte vytvorené pracovné návyky, voľný čas ste venovali práci, nie zábave a chcete sa v danom odbore zlepšovať. Aj prax v inom odbore, než v akom sa pohybujete, nie je na zahodenie, no predsa len sa počíta trochu menej.

Keď si začnete hľadať prax vo svojom odbore, najskôr musíte mať jasno v tom, čo chcete. Ak napríklad študujete žurnalistiku, musíte vedieť, či chcete pracovať v novinách, rádiu alebo v televízii. Tiež si musíte ujasniť, či ste ochotní pracovať aj zadarmo, alebo budete hľadať len platené stáže. Ak peniaze navyše nutne nepotrebujete, nevyhýbajte sa neplateným stážam, najmä v dobrých spoločnostiach.

Najviac ponúk na stáže nájdete, samozrejme, na internete. Či už na pracovných weboch, ako sú profesia.sk či kariera.sk, alebo na stránkach na to zameraných – pracovnestaze.sk, zahranicnesta­ze.sk, jobfairs.eu. Mnoho spoločností posiela ponuky na prax u nich priamo do školy či na konkrétnu katedru. Na stáž vo svojom odbore sa do zahraničia môžete dostať cez program Erasmus+ alebo cez spoločnosť AISEC. Informácie o týchto programoch vám poskytnú vo vašej škole.

Ak máte vysnívanú konkrétnu spoločnosť, v ktorej chcete nabrať pracovné skúsenosti, oslovte ju priamo. Buď prostredníctvom e-mailu, ktorý pošlete na personálne oddelenie, alebo tam choďte osobne. Nevzdávajte sa, ak vás nezoberú hneď do prvej firmy, ktorú vyskúšate.

Pri hľadaní praxe sa musíte vybaviť niekoľkými vecami – odhodlaním, trpezlivosťou a dobrým životopisom. Ak nejdete do spoločnosti osobne, životopis (curriculum vitae, CV) je prvý kontakt zamestnávateľa s vami. Preto musí pôsobiť profesionálne, ale tiež zaujať. Musia sa v ňom nachádzať všetky relevantné informácie a nesme obsahovať gramatické chyby. Dnes sú „v móde“ graficky pútavejšie životopisy, nielen „naklepané“ vo Worde. Nič však netreba preháňať a mnoho webov ponúka online šablóny na takýto typ životopisov. Dobré rady k vytvoreniu životopisu aj so vzormi ponúka napríklad profesia.sk

Ďalšie články k téme