Bezpečné prostredie pre LGBTI+ vytvárali stredoškoláci

27. 12. 2022 | Aktuality

LGBTI+Nexteria, neziskové združenie, ktoré sa venuje rozvoju mladých a aktívnych Slovákov zorganizovala prvý ideaton na zlepšenie situácie ľuďom z LGBTI+ komunity. Ešte ste o ideatone nepočuli? Možno ste ale už počuli o hackathonoch, ktoré sú o niečo rozšírenejšie, v rámci ktorých rôzny tímy pracujú na rovnakom zadaní vo veľmi krátkom čase a následne sa vyberá tím, ktorý zadanie splnil najlepšie. Podobný princíp platí aj u ideatonov a dá sa im  povedať aj myšlienkové maratóny. Tento ideaton bol reakciou na tragický incident na Zámockej ulici v Bratislave a jeho cieľom bolo zabezpečiť bezpečné prostredie pre queer ľudí alebo sa aspoň podieľať na jeho vytváraní.

Víťazom ideatonu sa stal projekt študentov z Obchodnej akadémie Milana Hodžu v Trenčíne s názvom Šírme lásku a jeho cieľom je bojovať proti šikane na školách. Stredoškoláci v rámci projektu rozdelili boj do dvoch línií. Prvou je nastolenie témy diskiminácie queer ľudí medzi stredoškolákmi pomocou filmu, ktorý by sa na stredných školách premietal. Druhou líniou je sprostredkovanie poradenstva v tejto oblasti školám, ktoré o to prejavia záujem, a to formou prepojenia školy s odborníkmi a poskytnutia manuálu, ktorý o tejto problematike pojednáva.

Pokiaľ viete, že by sa vaša škola chcela v tomto smere rozvíjať, určite môžete sledovať vývoj tohto projektu a svoju školu zapojiť.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme