Chceš pracovať ako Anti-prokrastinátor? Je to možné v Číne

25. 5. 2022 | Aktuality

nové povolanie anti-prokrastinátorČíne sa zrodilo nové povolanie anti-prokrastinátor, no v tejto krajine naozaj netrpia núdzou o netradičné profesie, ktoré v našich končinách nepoznáme, a preto si niekoľko ďalších ako osoba odháňajúca milenky, profesionálny hádač, náhradný protestujúci či ochutnávač v tomto článku predstavíme.

Pre tých, ktorí si nie sú istí, čo vlastne slovko prokrastinácia znamená, i keď v radoch vysokoškolákov je toto slovo naozaj frekventované, ponúkame pre lepšie vysvetlenie náš starší článok „Prokrastinácia: čo to je a ako s ňou bojovať“. Náplňou povolania anti-prokrastinátor je celý deň volať či písať svojim klientom, pripomínať im, čo majú urobiť, kedy majú deadline na odovzdanie práce, či už na daných úlohách pracujú a či sa náhodou neflákajú. Jeden anti-prokrastinátor môže mať až okolo tritisíc klientov ročne a pracovať aj pätnásť hodín denne.

Ďalším netradičným povolaním je profesionálny hádač. Ide o človeka, ktorí na váš rozkaz bude znepríjemňovať život vo virtuálnom svete, a to buď naštvanými telefonátmi alebo správami podľa objednávky. Téma a pohnútky sú ľubovoľné. Keďže je takáto profesia na hranici legality, na internete je množstvo obdobných ponúk inzerujúcich pod rôznymi nepriamymi názvami, ako napríklad hádač v zastúpení. Jeden naštvaní telefonát môže stáť približne 2 eurá, a celý deň protivných telefonátov je v cenovej relácii približne 5 eur.

Pokračujeme úlohou ochutnávača. Ochutnávač je osoba, ktorá  dostane zaplatené, aby namiesto objednávateľa ochutnala vybrané jedlo či nápoj. Následne ochutnávač/ka natočí video, ako jedlo kupuje, ochutnáva a taktiež farbisto popisuje jeho chuť, konzistenciu a celkový dojem. Prevažne ide o jedná a nápoje, ako napríklad nám známy a v Číne veľmi populárny bubble tea.  A prečo si niekto objedná ochutnávača? Ide napríklad o dôvod, že dané jedlo či nápoj obsahujú príliš veľa kalórii a objednávateľ si stráži váhu, či sa nechce prepchávať. Nejde však o žiadnu vysoko zárobkovú  činnosť, väčšinou je preplatená iba hodnota produktu plus približne 50 centov. Pri tejto úlohe tak môže ísť skôr len o nudu.

Odháňač mileniek. Naozaj raritná služba, ktorá sa využíva, ak človek zistí, že jeho partner má milenku. V takom prípade nastupuje do hry možnosť najať si agentov, ktorí milenku odradia a navrátia partnera späť. Na odháňanie používajú rôzne techniky. Na milenku napríklad niečo narafičia, či volia aj extrémnejšie metódy, kedy milenku zvedú, aby ženatého muža opustila. Nejde však vôbec o ľahkú záležitosť. Zložitejšie prípady si môžu zaplatiť až 25tisíc eur, a to však za cenu navrátenia rodinnej idylky.

Náhradný protestujúci. Ide o francúzsky startup koncept, ktorý už ako vyplýva z názvu, umožňuje sprostredkovanú službu najatia si niekoho, kto pôjde protestovať vo vašom mene na ľubovoľný protest. Môže ísť napríklad o situáciu, kedy chcete úprimne podporiť dobrú vec, no kvôli práci či iným okolnostiam sa nemôžete zúčastniť, a tak na scénu nastupuje náhradný protestujúci. Samozrejme, že na základe situácie s protestmi v Číne táto služba neprináša práve najvyššie výnosy.

Všetky povolania pekne ilustrujú nezariadený čínsky kapitalizmus, čím otvárajú širšiu tému, čo všetko je možné, morálne a stále v poriadku kúpiť si za peniaze. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac, téme, čo všetko je možné si kúpiť za peniaze v našom kapitalistickom svete sa venuje Michael Sandel v jednej z jeho kníh  What Can‘t Money Buy (Čo si za peniaze nekúpite).

Ďalším odporúčaním, ak by ste sa chceli každý deň dozvedieť nejakú zaujímavú a netradičnú informáciu z Ďalekého východu blízkou formou sociálnych sietí, konkrétne Instagramu, určite sledujte profil dominika.sakmarova, študovaná sinologička, ktorá ešte donedávna žila v Južnej Kórei a každý deň prináša zaujímavý a najmä poučný obsah.

 

Zdroje: instagram – dominika.sakmarova


benusova@vysokeskoly.cz