Čo oslavujeme v máji?

21. 4. 2023 | Aktuality

Čo 1. a 8. mája oslavujemeTento rok pripadli dva májové sviatky na pondelok, čo všetkým určite vyčarilo úsmev na tvári. Čo ale 1. a 8. mája oslavujeme?

1. máj

1. máj je spojený hneď s dvoma sviatkami, a to Sviatkom práce a sviatkom zamilovaných. Sviatok zamilovaných sa viaže so zamilovanými pármi a tradíciou je pobozkať svoju druhú polovičku pod rozkvitnutým stromom. Najčastejšie ide  o čerešňu, ktoré bývajú v tomto období najkrajšie.

Sviatok práce je celosvetovou oslavou pracujúcich ľudí. Jeho pôvod siaha až do roku 1886, kedy sa presne 1. mája uskutočnil štrajk robotníkov v Chicagu. Stovky tisíc robotníkov žiadalo lepšie pracovné podmienky a skrátenie pracovnej doby na 8 hodín. Štrajk trval niekoľko dní a jeho vrcholom bol bombový útok na námestí Haymarket v Chicagu. Oficiálne sa 1. máj stal Sviatkom práce na základe návrhu francúzskych socialistov, ktorý bol prijatý v roku 1889.

Aby toho nebolo málo, s prvým májom sa viaže aj tradícia stavania mája. Táto dodnes dodržiavaná tradícia má korene v stredoveku. Symbolom pre celé májové obdobie je práve tento strom nazývaný máj a predstavuje zdravie a vitalitu pre ženy a dievčatá z okolia, kde je máj postavený. V súčasnosti je zvykom, že sa máj stavia v strede obce, no v minulosti bolo týchto stromov v dedine viac. Súviselo to totiž so záujmom o mladé dievčatá. Mládenci vztyčovali máj pred domom slečny, o ktorú mali záujem a bol teda akýmsi vyjadrením lásky a sľubu vernosti.

8. máj 

Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že tieto dva sviatky spolu súvisia, nie je to tak. 8. máj je významným sviatkom v histórii ľudstva, nakoľko práve v tento deň skončila 2. svetová vojna. Tá vypukla 1. septembra 1939 vpádom Nemecka pod vedením Adolfa Hitlera do Poľska. Vojna trvala až do roku 1945, kedy 7. mája podpísalo 9 štátov kapituláciu (Nemecko, ZSSR, Veľká Británia, USA, Francúzsko) a deň na to mali byť ukončené boje na všetkých frontoch. Kým 1. máj je celosvetovo rozšíreným sviatkom, 8. máj si pripomínajú členské štáty Európskej únie. Na Slovensku je Deň víťazstva nad fašizmom štátnym sviatkom.

Majálesy

V súčasnosti sa májové obdobie oslavuje aj populárnymi festivalmi, majálesmi. Tento rok sa môžete tešiť na jeden v Bratislave, ktorý sa bude konať 5. – 6. na dunajskom nábreží. Vystúpia na ňom zaujímavý hostia, ako napríklad Billy Barman, Jana Kirschner, Para a ďalší. Majáles neobíde ani východ Slovenska a už 6. mája sa môžete tešiť na Majáles Košice, kde budú nemenej zaujímavý hostia. Návštevníci sa môžu tešiť na Kontrafakt, Helenine oči a ďalších.

Nech už májové sviatky alebo príchod jari oslavujete akokoľvek, nezabudnite si pripomenúť aj príležitosti, vďaka ktorým nám pribudli 2 voľné dni.


podpora@vysokeskoly.cz