Čo s letom? Staň sa Au-pair

28. 5. 2021 | Študentský život

Čo s letom? Staň sa Au-pair Možností, ako stráviť leto, existuje  pre študentov naozaj neúrekom. Aké príležitosti sa študentom počas letných prázdnin ponúkajú a ako si správne vybrať sme priniesli v našich predošlých článkoch, kde sa dozviete o letných školách, či si môžete prezrieť ponuku niekoľkých letných stáží. Tento článok prinesie ďalšiu zaujímavú alternatívu ako naozaj zmysluplne a zaujímavo vyplniť čas (nie len) počas leta. Je to príležitosť stať sa Au-pair!

Po anglicky Au-pair, poslovenčene opér alebo opérka sa síce neoficiálne používajú najčastejšie, no ak by sme chceli byť spisovne korektní, hovoríme o opatrovateľke, ale aj opatrovateľovi, ktorí sa starajú o detí.

Stať sa cez leto au-pairom alebo au-pairkou je veľmi jednoduché, keďže deti majú letné prázdniny a rodičia počas letných mesiacov často pracujú nepretržite len s krátkodobou dovolenkou. Rodičom sa preto zíde pomoc pri starostlivosti o deti, kedy nemajú možnosť poslať deti na prázdniny k starým rodičom, či si to zariadiť nejako inak. Takáto možnosť je vyhľadávanou už aj na Slovensku v našom hlavnom meste i v ostatných regiónoch, no tam už pomerne menej.

Možnosť stať sa au-pair je ešte omnoho lákavejšia, nakoľko sa dá takýmto spôsobom vycestovať na leto do zahraničia, kde je dopyt po au-pair obrovský.  S pozitívami nekončíme, práve mnoho pracujúcich rodín v prímorských rezortoch hľadá počas letných mesiacov výpomoc pri starostlivosti o deti, a tak dokáže au-pair profitovať okrem iného aj pridanou hodnotou pláže a mora.

Ak máte kladný vzťah k deťom a ideálne nejaké referencie k ich stráženiu, týmto spôsobom dokážete počas letných mesiacov skĺbiť niečo čo máte radi s cestovaním a neposlednom rade so zárobkom peňazí. Rodiny v zahraničí preferujú častokrát au-pair so zahraničia, okrem iného aj kvôli kultúrnej a jazykovej rozmanitosti, ktorú môže do rodiny priniesť. Samotná/ý au-apir si dokáže zdokonaliť jazyk, či už krajiny do ktorej sa vyberie alebo jazyk rodiny, ktorým hovoria. Jazyk sa dá vďaka detskej bezprostrednosti a nutnosti s nimi komunikovať zdokonaliť rýchlejšie ako v akejkoľvek jazykovej škole. Populárnou stránkou pri vyhľadávaní potencionálnych rodín je aupairworld.com, no mnoho skupín na sociálnych sieťach ponúka legitímnu a širokú ponuku rodín po celom svete. Dokonca, ak sa napríklad bojíte, že by ste to v zahraničí nezvládli s cudzím jazykom, nemáte sa na čo vyhovárať, pretože existuje mnoho ponúk aj od slovenských rodín v zahraničí.

Byť au-pair (nie len) počas leta, prináša mnoho benefitov, okrem pracovnej možnosti a zárobku peňazí, cestovania, spoznávania nových ľudí a kultúr aj mnoho osobnostných benefitov, a to napríklad rýchle a efektívne zdokonalenie cudzieho jazyku či rozšírenie si svojich obzorov v mnohých oblastiach.

Ak máte radi deti, určite takúto možnosť zvážte.

Ďalšie články k téme