Stáže (nie len) na leto

24. 5. 2021 | Študentský život

Stáže (nie len) na leto Ako stráviť leto predstavuje pre študentov častokrát dilemu. Je veľmi fajn si oddýchnuť, taktiež je ale fajn zarobiť si nejaké tie peniaze, no rovnako zaujímavé je aj získavanie skúseností. Nech už si študent vyberie ktorúkoľvek možnosť, cez leto je určite dôležité zažiť niečo nové, zaujímavé a zmysluplné. A takou možnosťou môžu byť okrem letných škôl aj rôzne letné stáže.

O jednej zaujímavej možnosti, škole diplomacie Štefana Osuského, sme písali v dávnejšom článku. Dnes to bude o niekoľkých ďalších  zaujímavých možnostiach stážovať v rôznych oblastiach.

Veľmi zaujímavou a ojedinelou možnosťou stáže, ktorá sa viaže k vylúčeným rómskym komunitám na Slovensku, začneme ako prvou. Jedná sa o stážový program s Ábelom Ravaszom 2021 pod záštitou Inštitútu Mateja Bela. Prihlásiť sa je možné do 10. júna 2021 a stáž sa uskutoční v mesiaci august. A o čo presnejšie v tomto programe ide? Ide o možnosť zoznámiť a dovzdelať sa v témach integrácie rómskych komunít, zberu etnických dát, ako aj pochopeniu komplexnejších a širších súvislosťami regionálneho rozvoja a menšinových politík na Slovensku. Táto možnosť je zaujímavejšia ešte o to viac, že po prvotných prednáškach od odborníkov, budú stážisti formou tvorivých dielní pracovať na modelovom projekte na základe tém prednášok. Nakoniec sa uskutoční aj terénna forma projektu ako trojdňový výjazd do regiónov.

Ďalšou a určite tiež veľmi zaujímavou stážou môže byť aj ponuka od U.S. Steel Košice na pozíciu Governmental & EU Affairs Intern. Je to pomerne medzidisciplinárna stáž, tak ako samotná firma. Kombinuje záujem o priemysel, medzinárodné vzťahy  s ekonomickými a právnymi oblasťami. Jedná sa o letnú stáž v trvaní 8 týždňov, ktorá však môže byť po obojstrannej spokojnosti predlžená. Stážista či stážistka bude spolupracovať s celým tímom, ale bude mať na starosti aj samostatnú pracovnú agendu. Uchádzači potrebuje vysokú znalosť angličtiny. Podávanie prihlášok končí 18. júna 2021.

Tretou, nami spomenutou možnosťou, bude minimálne mesačná stáž, kedy sa môžu uchádzači stať súčasťou najväčšej konferencie na Slovensku. Konferenciu zaštiťuje platforma s 20-ročnou históriou ITAPA- celoročná séria podujatí v oblasti verejnej správy a digitalizovanej spoločnosti, miesto stretávania sa odbornej IT komunity s akademickou obcou a verejnosťou. Stážista alebo stážistka sa bude podieľať na príprave a organizácii konferencie, ktorá sa uskutoční 10. júna 2021, bude komunikovať s partnermi a speakrami a aktívne sa zúčastní na samotnom podujatí.

Ďalšou možnosťou stáže, pre tých, ktorí majú prehľad v medzinárodnom dianí, orientujú sa na sociálnych sieťach, cítia sa komfortne pri písaní článkov a analýze aktuálneho diania, no nadovšetko sa v prvom rade zaujímajú o problematiku fake news, hoaxov a dezinformácií ponúka skvelú príležitosť stáže portál Infosecurity.sk s možnosťou prihlásiť sa do 28. mája 2021.

Poslednou ponukou, ktorú spomenieme, je možnosť stážovať počas letných mesiacov v Bratislave v investičnej spoločnosti Sandberg Capital s podávaním prihlášok do 25. mája 2021. Stážista bude pracovať na analýze investičnej stratégie, selekcii firiem vhodných na investíciu a stanovenie štruktúry transakcie, účasť na stretnutiach s manažérmi a mnohé iné.

Toto je len pár nami vymenovaných stáži, ktorých sa môže študent zúčastniť  (nie len) počas leta. Určite je ich ešte omnoho viac a treba takúto možnosť aspoň zvážiť.

Zdroje: https://growni.sk/jobs?type=staz_pre_studenta

https://www.0100conferences.com/hr/find-talent

 https://infosecurity.sk/nabor/infosecurity-sk-hlada-novych-stazistov/

https://program.itapa.sk/12749-sk/staz-bud-sucastou-najvacsej-konferencie-na-slovensku/

Ďalšie články k téme