Dištančná alebo prezenčná výučba? Študenti sa rozhodujú v petíciách

18. 10. 2021 | Aktuality

Dištančná alebo prezenčná výučbaZachovať prezenčnú výučbu či presunúť vzdelávanie do online formy? To je diskusia v nejednej vysokoškolskej komunite. Túto rozpoltenosť odrážajú aj petície z rád študentov viacerých univerzít na Slovensku. Kým niektorí, pochopiteľne po sociálnej izolácii minulého akademického roka, požadujú prezenčnú výučbu, iní chcú presný opak.

Takáto rozporuplná situácia nastala napríklad na Žilinskej Univerzite. Petícia na zachovanie prezenčnej formy vyučovania na Žilinskej univerzite, ako spôsob zaručenia kvality štúdia, doteraz s viac než 500 podpismi, sa na portáli vyníma hneď pri petícii na realizáciu dištančnej formy vyučovania v zimnom semestri na rovnakej univerzite. Za dištančné vyučovanie sa doteraz postavilo o polovicu viac signatárov, a to viac než tisícka. Tí sa stotožňujú s odôvodnením petície, že prezenčné vyučovanie môže predstavovať hrozbu nákazy, zdravotné problémy študentov a komplikácie pre celé Slovensko, keďže sa študenti stretávajú v spoločných univerzitných priestoroch z rôznych kútov Slovenska.

K obdobnej situácii došlo aj na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Jeden tábor študentov, ten väčší, doteraz s viac než 2000 podpismi, stojí za petíciou proti uskutočneniu prezenčnej výučby v zimnom semestri na Ekonomickej univerzite. Druhá skupina, ktorá si praje osobnú prítomnosť na vyučovaní, stojí za petíciou za obnovenie prezenčnej výučby na univerzite v zimnom semestri. Tu je doteraz podporovateľov o poznanie menej, necelých 300 signatárov. Rovnaká situácia ako v dvoch predošlých prípadoch je aj na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a na Trnavskej univerzite v Trnave, kedy sa jednou petíciou študenti snažia zasadiť za zachovanie prezenčnej výučby, na strane druhej je možnosť podporiť aj petíciu, ktorá sa chce osobnej prítomnosti vysokoškolákov na univerzite vyhnúť.

Petícií s prevládajúcim naratívnom strachu o zdravie študentov a pedagógov v prípade prezenčného vyučovania je však viac. K petíciám za dištančné vyučovanie sa pridávajú aj študenti z Prešovskej univerzity v Prešove a z Univerzity Mateja Bela s petíciou proti realizácii prezenčnej výučby v zimnom semestri. Rovnako sa s obdobnými petíciami snažia dištančné vyučovanie dosiahnuť aj na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na fakulte Verejnej Správy a na Prírodovedeckej fakulte.

Aby toho nebolo málo, či v prípade, že signatár niektorej z týchto petícií bude chcieť podporiť jednu z ďalších študentsky-relevantných petícií, v ponuke sú napríklad petícia za zatvorenie všetkých stredných škôl na území Slovenska a prechod na dištančnú výučbu, petícia za zvýšenie platu pedagógov na Európsku úroveň či petícia snažiaca sa dosiahnuť zrušenie maturitnej skúšky 2022.

 Zdroje: www.peticie.com