Duševné zdravie na prvom mieste aj na vysokých školách

6. 10. 2022 | Aktuality

Duševné zdravieTéma duševného zdravia sa čím ďalej tým viac stáva významnou v celej spoločnosti. Nielenže sa na mentálnemu zdraviu dostáva väčšej pozornosti, ale zároveň sa mu viac venujú aj inštitúcie či pracoviská. Informovanosť o duševných ochoreniach pomáha zväčšovať aj Svetový deň duševného zdravia, ktorý pripadá na 10. október. Vysoké školy našťastie tiež nie sú výnimkou a podporu v tomto smere poskytujú svojim študentom mnohé univerzity.

Vysoká škola môže byť stresujúcim elementov v životoch študentov a práve tento stres a napätie častokrát spôsobujú, že práve študenti patria k tým, ktorí psychologickú pomoc často vyhľadávajú. Väčšina vysokých škôl si je toho vedomá a preto svojim študentom v tomto smere poskytuje psychologickú pomoc.

K týmto univerzitám patria napríklad Univerzita Komenského v Bratislave, Žilinská univerzita v Žiline, Technická univerzita v Košiciach, Prešovská univerzita v Prešove, Katolícka univerzita v Ružomberku a mnohé ďalšie.

Niektoré univerzity majú vyčlenené samostatné centrum a niekoľko zamestnancov, ktorí sa venujú študentom a zamestnancom univerzity. Pomoc zväčša prebieha formou individuálnych stretnutí. Niektoré vysoké školy majú na svojich stránkach prihlasovacie formuláre, ktoré rovno uvádzajú voľné časové úseky, kedy je možné poradňu navštíviť. Univerzita Komenského ponúka aj podpornú terapeutickú skupinu, ktorá sa bude stretávať každý týždeň.

Nech už študuješ na ktorejkoľvek vysokej škole, je zistiť si, či takúto pomoc tvoja univerzita ponúka. Nikdy nevieš, kedy ju môžeš potrebovať práve ty alebo niekto z tvojich spolužiakov.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme