Finančné rady pre mladých ľudí

27. 6. 2022 | Aktuality

finančná gramotnosťKto by nechcel mať dostatok financií v akomkoľvek veku? Snáď každý. No len málokto začína o svojich finančných možnostiach do budúcna rozmýšľať už v mladosti. Jedným z dôvodom je aj pomerne nízka finančná gramotnosť v slovenskej populácii, nakoľko sa jej rozvoju nedostáva priestor ani v školstve.

Pravdepodobne mladého človeka pri všetkých rečiach o nutnosti myslieť na budúcnosť a investovať nenapadne to aj reálne urobiť, pretože sa zdá, že na to je stále dosť času. No finančné rady, ktoré priniesol portál PARTNERS GROUP SK môžu byť inšpiráciou, ako si zabezpečiť finančnú prosperitu do budúcna, a s ktorou sa dá začať už dnes.

Pošlite si peniaze do budúcnosti

Nejde tu o žiadne futuristické praktiky. Každý mesiac má v niečom sa opakujúce vzorce. Treba zaplatiť všetky potrebné účty, a to či už za životne nevyhnutné výdavky ako ubytovanie, elektrina, strava, oblečenie či výdavky každodenného fungovania ako mobilný paušál, internet, voľnočasové aktivity a mnohé ďalšie. Zároveň, pri určitom mesačnom príjme si je človek schopný aj niečo ušetriť, respektíve minúť peniaze a následne sa uskromniť. Je to bežný jav.

No je dobré zamyslieť sa nad možnosťou pridať si trvalý príkaz na prevod peňazí trebárs na separátny alebo investičný účet, kde sa budú odoslané finančné prostriedky zhodnocovať, podľa výšky vkladu. A tak budú na danom účte vyhradené peniaze do budúcna. Treba myslieť na seba pred tým ako sa peniaze rozkotúľajú na nevyhnutné a hlavne aj menej potrebné účty.

Dlhodobo investovať s vidinou slobody

Odosielať peniaze do budúcna umožní myslieť viac na slobodu a na všetky veci, ktorým by raz človek rád vo vyslúžilom veku venoval svoj čas. Netreba používať naratív strašiaka dôchodku, ba naopak, zameniť ho za motiváciu získania slobody. K tomu sa podľa terajších predikcií javí, že dlhodobý demografický vývoj a bilancia dôchodkového systému nezaručia do budúcna životný štandard, ktorý by si človek vo vyslúžilom veku prial. S investovaním do budúcna sa spája vidina zabezpečenia si voľnosti mať dostatok finančných prostriedkov na plnohodnotný dôchodok so všetkými aktivitami, ktoré si bude človek priať.

Moderné technológie ako pomocník

Digitalizácia samozrejme neobišla ani oblasť financií. Preto je aj spôsob investovania omnoho jednoduchší, dokonca až tak, že o financiách netreba rozmýšľať takmer vôbec. Už len také smartfóny umožňujú svojim používateľom investovať dlhodobo, lacno, efektívne a najmä jednoducho len vďaka pár ťuknutiam na obrazovke. Pár klikmi si vie používateľ nastaviť trvalý príkaz, upozornenia na výhodné investovanie či prehodnocovanie portfólia tak, aby sa zo zarobených peňazí nemuseli platiť žiadne dane a investícia bola čo najprospešnejšia.

Všetky zbytočne utratené peniaze sú vyhodením časom vášho života

Prácou obchodníkov je vylákať zo zákazníka čo najviac peňazí za veci, ktoré v konečnom dôsledku spotrebiteľ ani nepotrebuje. Mnohým sa to darí úspešne. Ľudská myseľ vidiac produkt označený ako zľava podvedome nabáda ku kúpe, i keď samotný produkt je len o stotinu lacnejší ako inokedy alebo ho kupujúci dokonca ani nepotrebuje, no nechá sa strhnúť vidinou ušetrenia pár centov. Nie je na škodu zastaviť sa a porozmýšľať, či je produkt naozaj potrebný, pretože s každým nákupom odchádza časť života. Ak si človek kúpi tovar v hodnote 250 eur môže sa jednať o ekvivalent čiastky zarobenej za  jeden týždeň života v práci. Tento čas sa človeku už ale nevráti. Preto treba peniaze míňať na potrebné, dôležité a hodnotné komodity.

Treba rozlišovať medzi dobrými a zlými dlhmi

Od tých zlých sa treba držať čo najďalej. Ide o rôzne spotrebné úvery, kreditné karty, nákupy na splátky a iné pofidérne cestičky ako získať produkt za predpokladu vybudovania si dlhov. Každý mesiac tak z peňaženky odchádza čiastka, ktorá by mohla byť využitá inde a efektívnejšie. K tomu sa dlhy nabaľujú, a i keď ich je človek schopný postupne splácať, môžu predstavovať problém pri požičaní si na niečo zmysluplnejšie a dlhodobejšie ako je napríklad vlastné ubytovanie. A ako rozoznať zlý dlh od toho dobrého? Pri akomkoľvek zadlžení je dôležité spýtať sa sám seba, či je dôvod dlhu ako napríklad dovolenka pri mori naozaj nevyhnutná a stojí za upísanie sa na jej splácanie najbližšie roky?

Investovanie, sporenie, úvery a ďalšie pojmy z finančnej oblasti určite nie sú najjednoduchšími konceptami na pochopenie, no taktiež existujú služby rôznych solídnych finančných poradenstiev, ktoré za rozumný poplatok pomôžu zhodnotiť financie, a tak nie je na škodu využiť ich služby alebo sa snažiť problematike porozumieť a zorientovať sa aspoň po vlastnej osi.

Zdroje: www.partnersgroup.sk

 


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme