Genitív na dnešný deň

3. 5. 2022 | Rady maturantom

maturitaNiekedy sa môže zdať, že maturitná skúška môže byť záludná. Táto predstava obyčajne platí najmä pre externú časť maturity, ktorá môže obsahovať rôzne výnimky a málo používané formy slov. Napríklad pre niekoľkými rokmi študentov zaskočila otázka na prechodník slovesa byť, správna odpoveď bola súc, čo mnohých študentov zaskočilo. Na podobné prípady narazilo už množstvo maturantov. Najzáludnejšie na tom je, že sú to zväčša formy, ktoré sú veľmi málo používané, a preto sa ťažšie pamätajú.

Na takéto perly slovenčiny našťastie mysleli aj zakladatelia facebookovej stránky Genitív na dnešný deň, na ktorej pravidelne zverejňujú slová v 2. páde. Mnohé z nich sú práve slová, pri ktorých nie len na maturite, ale aj v bežnej reči zaváhame alebo sa im úplne vyhneme. Skúste si teraz sami pre seba vysloviť genitív množného čísla slova voľno, neha či reuma. Zaváhal(a) si? Nevadí, môžeš si byť istá/istý, že nie si jediná/jediný.

Táto stránka nie je však určená iba maturantom, ale komukoľvek, kto má rád náš jazyk, chce sa dozvedieť niečo nové či sa častokrát len pobaviť. Pre maturantov to ale môže byť zaujímavý zdroj prípravy na maturitu a keďže to nie je niečo, čo sa naučíš zo dňa na deň, určite nie je skoro začať túto stránku sledovať aj pokiaľ maturuješ až budúci rok.

Tak ti prajeme, aby všetky tvoje skúšky a testy prebehli bez trém.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme