Hľadanie práce pôjde ľahšie vďaka správnemu motivačnému listu

19. 8. 2021 | Študentský život

motivačný listBlížiaci sa september pre niektorých znamená nové výzvy v podobe začiatku vysokoškolského štúdia, pre iných predstavuje realitu pracovného života. Nájsť si vhodnú pracovnú pozíciu nie je vôbec ľahké. Dopomôcť k tomu môže článok Hľadanie práce pôjde ľahšie vďaka správnemu životopisu. Mnohé spoločnosti však okrem životopisu požadujú aj dodanie motivačného listu. Čo je v motivačnom liste vhodné uviesť, a naopak, čo radšej nie, sa dočítate v nasledujúcom texte.

Motivačný list je spôsob ako dať firme vedieť, že práve daný uchádzač bude pre spoločnosť ten pravý kandidát a rovnako predstavuje pre firmu možnosť kandidáta lepšie spoznať. Spoločnosti motivačný list častokrát vyžadujú, práve kvôli tomu, aby vedeli kandidátov odlíšiť a ľahšie si vybrať na základe obšírnejšieho obsahového formátu. V prípade, že firma motivačný list nevyžaduje, jeho priložením k žiadosti o prácu vie uchádzač ukázať silnú motiváciu na získanie pracovnej pozície.

Veľmi dôležité je štylizovanie motivačného listu na potreby a požiadavky konkrétnej spoločnosti, a teda ak sa kandidát zaujíma o viaceré pozície, motivačný list by mal byť určite personalizovaný iba na jednu konkrétnu pracovnú pozíciu a najmä danú firmu. Tiež je dobré ukázať, že kandidát o firme niečo vie, odkázať na jej prácu či aktivity, ktoré uchádzača na spoločnosti zaujali a sú mu sympatické, a tak dokázať, že pre uchádzača pracovná pozícia nepredstavuje iba pokus-omyl a na pozícii mu naozaj záleží.

Motivačný list je obsažnejšia forma, v ktorej sa kandidát dokáže predať, no stále by nemal presiahnuť formát A4. Už samotná štruktúra má ustálené členenie na tri hlavné časti a hlavičku.

Hlavička je štylisticky dôležitá súčasť a mnohí ju opomínajú. Mala by obsahovať na strane jednej informácie o uchádzačovi o pracovnú pozíciu, na strane druhej informácie o spoločnosti, ktorá pracovnú pozíciu ponúka.

V prvej časti by mal uchádzač vyjadriť svoj záujem o pracovné miesto,  prečo je práve on/ona ten pravý/á a prečo by si ho mala spoločnosť vybrať.

Druhá časť sa zameriava na odprezentovanie predošlých relevantných pracovných skúseností kandidáta. Dopomôcť vedia práve čísla, výsledky a konkrétne príklady na podloženie skúseností.

Posledná časť by mala byť venovaná zručnostiam, schopnostiam a vlastnostiam uchádzača, aby si spoločnosť mohla uvedomiť prínos pre firmu, ktorý kandidát so sebou prinesie.

Pri motivačnom liste, rovnako ako životopise, platí, že sa treba vyvarovať gramatickým, ale i tým štylistickým chybám. Netreba sa báť si list po sebe nechať skontrolovať na eliminovanie možných chýb. V motivačnom liste určite netreba klamať, preháňanie sa tiež nemusí vyplatiť. V prípade osobného pohovu je potrebné byť pripravený všetky uvedené body vedieť aj odôvodniť.

V dnešnej dobe ide prevažne o zasielanie elektronickou formou, a tak nie je potrebné motivačný list podpísať vlastnoručne, no možnosťou je elektronický podpis.

Prezieravým krokom je uvedenie formulky na súhlas so spracovaním osobných údajov, najlepšie v záverečnej časti motivačného listu. Spoločnosť si tak bude môcť kandidátov motivačný list uchovať v databáze a kontaktovať uchádzača v prípade uvoľnenia vhodnej pozície.

Motivačný list je šanca o odlíšenie sa a zvýraznenie svojich predností, a preto netreba ani krok v podobe motivačného listu v procese žiadania o prácu podceňovať.

Ďalšie články k téme