Kam na druhý pokus?

6. 8. 2015 | Aktuality

Nedostali ste sa na zvolený odbor, alebo ste sa jednoducho nestihli prihlásiť? Ešte stále je šanca – niekoľko vysokých škôl totiž predĺžilo prijímacie konania i na august.

Druhé kolá prijímacích skúšok majú svoje špecifiká – výber miest na ešte dostupných odboroch je slabší, drvivá väčšina tých najatraktívnejších je už obsadená, a chuť učiť sa na konci leta býva o niečo nižšia. I napriek tomu sa však dá nájsť niekoľko zaujímavých fakúlt a dokonca i prijímačky bez skúšok.

Jedným z dlhodobo najžiadanejších odborov je právo, špeciálne to na Univerzite Komenského. Práve tá otvorila doplňujúce prijímacie konanie pre záujemcov o externé bakalárske štúdium. Prihlášku je potrebné podať do 28. augusta a samotná skúška sa odohrá 4. septembra. Na skúške fakulta testuje vedomostný prehľad a logické myslenie, oboje v písomne forme.

Okrem budúcich právnikov dávajú na Univerzite Komenského šancu i budúcim poradcom. Na Pedagogickej fakulte je možné si do 24. augusta podať prihlášky na odbory Psychologické a kariérové poradenstvo pre jednotlivcov s postihnutím a Sociálna práca. Oba odbory sú dostupné v dennej i externej forme štúdia.

Bohatú ponuku doplňujúcich prijímacích konaní má Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Tam je možné sa do 17. augusta hlásiť napríklad na štúdium nemeckého, ruského, alebo anglického jazyka, psychológiu či učiteľské odbory. Ešte viac času – do 31. augusta – majú uchádzači o štúdium politológie, európskych štúdií, alebo verejnej správy. Pre podrobný prehľad všetkých dostupných odborov odporúčame navštíviť priamo webové stránky univerzity.

Zaujímavé možnosti ponúka Prešovská univerzita. Na tej je možné sa do 15. augusta hlásiť na štúdium na Gréckokatolíckej teologickej fakulte. Komu nesedí teológia, môže sa do konca augusta uchádzať o miesta v ústavoch rusinského alebo maďarského jazyka. Dostupné sú ešte miesta na Fakulte športu, kde sa je možnosť prihlásiť na učiteľstvo telesnej výchovy alebo trénerstvo v špecializácii.

Pre tých, ktorých to viac tiahne k technickým odborom, ponúka Slovenská technická univerzita do 10.augusta miesta na odboroch ako Automatizácia, informatizácia a manažment v chémii a potravinárstve, alebo Chémia, medicínska chémia a chemické materiály. Nezabudli sme ani na prijímačky bez skúšok. Tie majú na bakalárskych programoch Stavebnej fakulty a prihlášku je potrebné podať do 14. augusta.

Na záver ešte jeden tip pre študentov, ktorí už majú magistra za sebou, ale túžia sa učiť ďalej. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika otvára do doktorandské štúdium v odboroch Biofyzika a
Fyzika kondenzovaných lá­tok.

Ďalšie články k téme