Kde je sľúbené štipendium pre maturantov, ktorí ostali na Slovensku?

4. 12. 2022 | Aktuality

štipendium pre maturantov, ktorí ostali na SlovenskuEšte na jar tohto roku sľúbil štát motivačné štipendium pre talentovaných študentov, ktorí sa rozhodli za štúdiom na vysokú školy nevycestovať do zahraničia, no naopak, ostať na Slovensku. Doteraz však toto štipendium nebolo uchádzačom vyplatené.

Novovzniknutá štipendijná schéma z plánu obnovy sľubovala možnosť získať  štipendium vo výške až 9000 eur za celkové štúdium pre maturantov, ktorí ostali študovať na Slovensku. Štipendium malo byť vyplácané mesačne vo výške 300 eur. Samotná škola mala za každého takéhoto študenta získať 200 eur dedikovaných na systematickú prácu so šikovnými študentmi.

Schéma očakávala prihlásenie sa o štipendium približne od 1500 študentov. Ministerstvo školstva však uviedlo, že o štipendium si zažiadalo mnohonásobne viac maturantov, a to až 4000. O štipendium sa dalo zažiadať v dvoch kategóriách; v kategórii najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov a v kategórii nadpriemerní študenti zo sociálne znevýhodneného prostredia.  Ministerstvo školstva uviedlo, že sa v kategórii najväčších talentov prihlásilo 3516 študentov, sociálne znevýhodnených žiadostí ministerstvo eviduje 519.

Úspešným študentom a študentkách, ktorých žiadosti boli akceptované, tak vznikol nárok poberať štipendium už od začiatku zimného semestra 2022/2023, to sa však nestalo. Ministerstvo uvádza, že k oneskorenému vyplácaniu došlo najmä z dôvodu neočakávane vysokého počtu žiadostí, a tak bola aj samotná administrácia náročnejšia, než sa pôvodne predpokladalo. S tým súvisí aj zdĺhavé posudzovanie žiadostí a kontrola ich správnosti.

Štipendiá by teda mali byť vyplácané spätne a k vyplácaniu by malo dôjsť v najbližších týždňoch. Študenti by mali byť o procese a nasledujúcich krokoch informovaní v najbližších dňoch.

Úspešným uchádzačom tak možno pristane štipendium ako „darček“ pod vianočným stromček.

 

Zdroje: www.dennikn.sk


benusova@vysokeskoly.cz