Koľko stojí vysoká škola?

17. 8. 2016 | Študentský život

Do začiatku akademického roka zostáva zhruba mesiac a prvákom sa najskôr vynára plno otázok. Jednou z tých najdôležitejších je „Koľko to vlastne bude celé stáť?“. Opýtali sme sa niekoľkých študentov na ich skúsenosti a na to, s akým rozpočtom je potrebné pri štúdiu počítať. Pozn. Článok bol 27. 6. 2016 aktualizovaný­. (kav)

Štúdium na vysokej škole je síce zadarmo, využívanie tohto privilégia však študentov i ich rodiny niečo stojí. Ubytovanie, cestovanie, strava – to všetko dohromady nemusí byť úplne lacné. Na to, ako to vyzerá presne, sme sa opýtali študentov v troch univerzitných mestách na odlišných koncoch Slovenska.

Bratislava

To, aké drahé pre vás bude hlavné mesto závisí hlavne od toho, či dostanete internát. Ubytovanie na tom bratislavskom stálo väčšinu našich respondentov okolo 70 eur mesačne. Pre porovnanie – izba v podnájme sa pohybuje od 150 do 200 eur.

Ďalšou nespornou výhodou sú študentské jedálne, napríklad na bratislavských Mlynoch. So študentským preukazom si tu dáte veľmi slušný obed za menej, než dve eurá a s malými raňajkami sa tak dokážete denne vojsť do piatich eur za stravu. „Internát ma stál zhruba 80 eur, strava však iba štyri eurá na deň. Zábava, knihy a vreckové boli zhruba 50 eur mesačne,“ popisuje svoju skúsenosť študentka pedagogiky Monika. Najmä posledná položka však môže byť otázkou osobných preferencií a príležitostí, ktorých je v hlavnom meste viac než dosť. „Zábava dokáže byť riadna položka, stála ma i 100 eur mesačne. To som však už pracoval a zarábal na ňu,“ vysvetľuje ekonóm Tomáš.

Nevyhnutnosťou, s ktorou v Bratislave treba počítať je „električenka“, teda predplatený lístok do MHD. Ročný tu po zľave stojí 132 eur, k vašim mesačným nákladom teda pridá 11 eur navyše.

Banská Bystrica

Prekladateľka Daniela absolvovala bakalárske štúdium v Banskej Bystrice a magisterské v Bratislave, dokáže teda navzájom porovnávať ich výhody a nevýhody. Trochu paradoxne pre ňu bola v niektorých smeroch drahšia Bystrica, než hlavné mesto. „Banskú Bystricu som mala iba 90 kilometrov od domu, nedostala som teda vysokoškolský internát a musela som si hľadať ubytovanie sama. Nakoniec som našla stredoškolský internát, ktorý ma stál zhruba 85 eur mesačne,“ vysvetľuje.

Obecne bola podľa Daniely zábava a jedlo v stredoslovenskom meste lacnejšie, menším problémom však bola doprava. Menej časté spoje si pri večernej ceste z mesta občas vyžiadali taxík, čo je niečo s čím pri bratislavských pravidelných linkách nemusela počítať.

Pri cestovaní MHD je v Bystrici možné používať čipovú kartu (jedna cesta stojí 30 centov) alebo si predplatiť zľavnený 90-dňový kupón za 33 eur. Vysokoškolský internát tu stojí okolo 50 eur a v prípade, že sa vám nepodarí získať v ňom miesto, sú priváty dostupné zhruba v rozmedzí 100–160 eur mesačne.

Košice

Zdá sa, že čím viac na východ, tým lacnejšie štúdium – taká je aspoň skúsenosť študentky biológie Miroslavy, ktorá bola najprv v Bratislave, a potom sa rozhodla vrátiť bližšie k domovu. Svoje mesačné náklady vo východoslovenskej metropole odhaduje na 140 eur. Štyridsať ju stojí samotné ubytovanie na internáte a so stravou sa dokáže vojsť i do osemdesiat eur. Výdaje navyše tvorí cestovanie, na ktorom sa však v obciach dostupných vlakmi zadarmo tiež dá ušetriť.

Tajomstvo nízkych nákladov tkvie v tom, že na košické univerzity dochádza len málo študentov z opačnej strany republiky, ako je to v prípade Bratislavy. Drvivá väčšina z nich teda dokáže časť týždňa stráviť doma u rodičov a ušetriť tak na strave.

Pokiaľ sa vám nepošťastí zohnať si ubytovanie na internáte, dá sa podnájom izby dohodnúť i za zhruba 100 eur mesačne. Zľavnený cestovný lístok na košickú MHD stojí 26 eur na 90 dní.

Ďalšie články k téme