Letná škola digitálnych hier

11. 1. 2022 | Aktuality

Letná škola digitálnych hier Obdobie letných prázdnin je síce ešte ďaleko, zdá sa snáď i nedosiahnuteľné najmä v období prebiehajúceho skúškového, no niektoré ponuky určite stoja za povšimnutie už teraz, a bola by škoda premeškať možnosť na prihlásenie.

Takou možnosťou je jednoznačne letná škola Social Gaming. From Cooperation in (Online) Gaming to Game Co-Creation. Ide o akciu, kde sa spolu na hernom serveri a neskôr osobne stretnú študenti a profesionáli so zámerom skúmať herné praktiky a opísať nové spôsoby v oblasti spoločného kreatívneho vývoja digitálnych hier.

Možnosť prihlásiť sa majú všetci študenti ktoréhokoľvek vysokoškolského stupňa štúdia či učitelia so záujmom o výskum online hier. Letná škola reaguje na vzostup trendu digitálnych hier, ktorý zosilnej aj kvôli corona pandémii.

Letná škola sa uskutoční pod záštitou nemeckej univerzity v Kostnici a holandského mesta Utrecht. Ide o spoluprácu  viacerých vedcov a učiteľov z oblasti médií, informatiky, spoločenských vied a taktiež vývojárov.

Letná škola pozostáva z dvoch častí. Prvá časť je virtuálna. Tá sa uskutoční v období od apríla do júna 2022 a bude pozostávať zo samoštúdia a samostatnej prípravy uchádzača na základe tutoriálov, oboznámenia s používaním herného serveru, digitálnych vzdelávacích modulov, no rovnako aj samoštúdia relevantnej literatúry. Všetky materiály budú uchádzačovi poskytnuté, aby tak bol plnohodnotne pripravený na druhú časť letnej školy – na praktické herné stretnutia.

V druhej časti pôjde o tri online herné stretnutia, kde sa na hernom serveri spoločne stretnú účastníci letnej školy so vzdelávacím personálom. Herné stretnutia budú nahrávané, následne analyzované a hodnotené v priebehu tretej časti letnej školy.

V tretej časti pôjde už o fyzickú prítomnosť účastníkov počas vzdelávacieho týždňa na University of Konstanz v období 24.-30- júla 2022. Projekt bude zavŕšený doprovodným programom v okolí Bodamského jazera. Agenda bude doplnená aj o dobrovoľné kultúrne aktivity ako univerzitná a mestská prehliadka, jazykový kurz a iné.

Kým sa v majoritnej miere zaoberajú výskumy v kultúrnych, mediálnych a spoločenských vedách digitálnymi hrami ako určitou hrozbou v podobe násilia či závislosti, dochádza v poslednej dobe aj k výskytu štúdií, ktoré poukazujú na pridanú sociálnu hodnotu online hier. Vďaka nim má dochádzať k posilneniu komunít, vytváraniu nových komunikačných, kooperatívnych, vyjednávacích schopností či líderských kvalít. V letnej škole chcú výskumníci prepojiť medzeru medzi pozitívnym a negatívnym nahliadaním na digitálne hry. Ma ísť o prepojenie teórie online hier s praxou a taktiež aplikovanie získaných teoretických vedomostí do praxe.

Ubytovacie a cestovné náklady budú pre zahraničných uchádzačov čiastočne hradené prostredníctvom štipendia DAAD. Výška závisí od domovskej zeme. Uzávierka na podávanie prihlášok trvá do 20.februára 2022. K prihláške je potrebné doložiť životopis a krátky motivačný list. Študent môže po úspešnom absolvovaní a splnení všetkých podmienok získať 6 ECTS kreditov.

Zdroje: fsv.cuni.cz

 

Ďalšie články k téme