Letný semester s vidinou návratu k normálu

9. 2. 2022 | Aktuality

Letný semesterSkúškové obdobie sa neodvrátiteľne a snáď i našťastie blíži ku koncu, čo prináša rozpravu o podobe letného semestra. Počas stále prebiehajúcej pandémie ostáva na zvážení pokračovať v opätovnom online vzdelávaní alebo nastoliť návrat do čias prezenčného vyučovania. Postoj, ktorý zaujala väčšina univerzít sa dá nazvať aj postupným návratom k prezenčnej výučbe.

Na odporúčania ministra školstva ale i krízových štábov jednotlivých univerzít, prihliadajúc k vyhláškam ako aj opatreniam Úradu verejného zdravotníctva, umožní väčšina univerzít návrat na pôdu školy svojim študentom v letnom semestri akademického roka 2021/2022.

Niektoré univerzity umožnia fyzickú prítomnosť študentov hneď po zahájení letného semestra. Je tomu v prípade napríklad Prešovskej univerzity, ktorá začne semester a bude prebiehať v prezenčnej forme, za nutnosti dodržiavania prísnych hygienických opatrení a na strane študentov v režime OTP. Taktiež aj Univerzita Mateja Bela avizovala, že výučba v letnom semestri bude na všetkých fakultách prebiehať prezenčne.

Väčšina univerzít však zvolila postupný návrat študentov do škôl. Univerzita Komenského, Univerzita Konštantína Filozofa či Univerzita Pavla Jozefa Šafárika povedú výučbu prvé týždne online, prihliadajúc k podstate variantu omikron a k chrípkovému obdobiu, následne za predpokladu zlepšenia situácie, dôjde k návratu študentov do výučbových miestností.

Iné vysoké školy, ako to je v prípade Žilinskej univerzity, začnú semester online bez konkrétneho termínu prechodu k prezenčnému vyučovaniu. Študenti sa vrátia až v prípade zlepšenia pandemickej situácie a o zmene budú informovaní včas.

Taktiež si presnejšie detaily stále určujú konkrétne jednotliví dekani a dekanky fakúlt. Rovnako je na zvážení v určitých prípadoch ponechanie online prvkov či hybridného vyučovania. Samotní študenti budú musieť počas prezenčného vzdelávania dodržiavať už staré-známe pravidlá zakrytia horných dýchacích ciest, rešpektovať naplnenie maximálnej kapacity miestnosti, internáty budú fungovať v režime OTP a od študentov v prípade, že sa necítia dobre, bude očakávané ostať doma a takáto absencia má byť zohľadnená pedagógom.

Ďalšie články k téme