Maturita nebude ani tento rok

23. 3. 2021 | Rady maturantom

Maturita nebude ani tento rok Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling na tlačovej konferencii 22. marca.

Minister ohlásil zrušenie maturitne skúšky týkajúcej sa všetkých stredoškolákov kvôli epidemiologickej situácii spojenej s ochorením Covid-19 na Slovensku.

Čo to pre maturantov znamená v praxi?

Maturita bude aj tento rok prebiehať obdobne ako tomu bolo minulý rok. Písomná časť skúšky dospelosti sa jednoducho neuskutoční. Ústna časť maturity, teoretická a praktická časť, bude nahradená spriemerovanou známok na základe aritmetického priemeru koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z maturitného predmetu. Čo sa týka osemročných gymnázií, budú sa brať do úvahy priemery známok z posledných štyroch rokov štúdia. Minister školstva uviedol, že: „známka žiaka na maturite bude odrážať celú jeho prácu počas štyroch rokov a jeho kontinuálne výsledky počas celého štúdia na strednej škole.“ Hodnotenie prebehne do 10. mája a výsledky by mali študenti obdržať najneskôr 19. mája. Tieto podmienky sa vzťahujú k štyrom povinným predmetom.

Minister sa vyjadril aj k niektorým výnimkám vymykajúcim sa hlavnému prúdu. Ak žiak maturuje z predmetu, ktorý bol počas štúdia hodnotený slovne: „absolvoval“, čiže nemá známku, študent z neho bude musieť absolvovať ústnu maturitnú skúšku. V prípade piateho či šiesteho dobrovoľného predmetu sa môžu študenti do 30. apríla rozhodnúť a predmet si odhlásiť. Ak sa ho však študent rozhodne aj tak absolvovať, rovnako z neho maturuje ústne.

Mysleli však aj na tých, ktorí s takýmto ukončením strednej školy nie sú práve spokojní. Výnimku si môžu študenti uplatniť jednotlivo a o prípadné preskúšanie požiadať, či už preto, že nie sú spokojní s ich spriemerovanou výslednou známkou alebo sa chcú z akéhokoľvek iného dôvodu nechať preskúšať.

Študenti sú povinní sa aj naďalej zúčastňovať online vyučovania až do stanoveného konca školského roku a byť klasifikovaní, v opačnom prípade budú musieť absolvovať komisionálne skúšky.

Šéf rezortu uviedol, že k zmenám, a teda ku konaniu maturitnej skúšky, nedôjde ani v prípade zlepšenia epidemiologickej situácie.

Do akej miery táto forma maturitnej skúšky ovplyvní prijímacie skúšky, ministerstvo doposiaľ nespresnilo, ide o závažný krok, a tak by malo k rozhodnutiu dôjsť v najbližších týždňoch.

Zdroje: TASR:  https://www.tasr.sk/

Ďalšie články k téme

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Čakajú ťa tento rok prijímacie skúšky na vysokú školu? Je ich súčasťou test od spoločnosti SCIO? Pokiaľ si si 2krát odpovedal(a) áno, čítaj ďalej. Testy spoločnosti SCIO využíva desiatky škôl na Slovensku a v Českej republike ako súčasť svojho prijímacieho konania. Pre mnohých žiakov sú ale strašiakom, keďže ich delia od ich vysnívaného miesta na […]

čítajte viac

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Tomáš Drucker, prišiel s návrhom, ktorý by zásadne zmenil systém maturít z matematiky. Chce ho totiž priblížiť formátu, aký majú maturity z cudzích jazykov, teda takému, v ktorom bude viac úrovní. Odôvodňuje to tým, že nie každý žiak potrebuje rovnakú úroveň: „Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, […]

čítajte viac

Súčasná podoba maturitnej skúšky sa môže stať minulosťou

S návrhom na nový formát prišla Študentská rada stredných škôl. Táto organizcia zastupuje žiakov stredných škôl a sama o sebe hovorí: „Sme stredoškoláci, ktorým nie je ľahostajný osud stredného školstva.” Členovia Študentskej rady realizujú rôzne aktivity na podporu stredoškolákov a okrem iného zastupujú ich záujmy na pôde Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Jedným z […]

čítajte viac