Medzigeneračné bývanie - keď zdieľajú ubytovanie študenti so seniormi

12. 7. 2022 | Študentský život

študentské ubytovanieCeny študentského ubytovania pre vysokoškolského študenta vedia byť, najmä v hlavných mestách, pomerne zatackávajúce, a to už či sa jedná o internát alebo častokrát drahšiu variantu bytu. Vysoké nájmy pre študentov trápia rôzne krajiny po celom svete. Krajiny po celom svete trápi však aj iný problém, a to opustenosť seniorov. Prekvapivo tieto spolu na prvý pohľad nesúvisiace problémy sa dokážu funkčne prepojiť a problémové situácie sa dajú krásne spoločne riešiť vďaka medzigeneračnému bývaniu.

Iniciatíva medzigeneračného bývania je konceptom, ktorý funguje v rôznych krajinách sveta a nejaký čas už existuje aj u našich českých susedov pod názvom BytSpolu. Ide o projekt, ktorý má zázemie a prebieha v Plzni. V menšom a postupne sa pridávajú aj jednotlivé domovy sociálnych služieb v Prahe. Medzigeneračné bývanie v Plzni a aj to v Prahe je pilotným projektom inšpirujúcim sa fungujúcim príkladom vo Francúzsku.

Medzigeneračné bývanie je obojstranne prospešný koncept, ktorého prioritou je riešiť problém osamelosti seniorov a poskytnúť im spoločnosť, čo však so sebou prináša aj viacero vedľajších, určite nezanedbateľných benefitov. Študenti samozrejme v prvom rade benefitujú z finančne zvýhodneného ubytovania a rádovo nižších finančných nákladov akým by museli čeliť pri štandardnom ubytovaní na byte či internáte. K tomu však získajú aj spoločnosť seniora/seniorky s nespočetnými životnými múdrosťami, ktoré môžu na študenta/študentku predať, a vďaka ktorým sa môže jednotlivec mnohému naučiť a tak trochu dospieť.

Projekt sa nesie v hesle: je lepšie žiť pre druhých, ako sám pre seba. V každom veku.

Finančné výhody medzigeneračného bývania sú však aj na strane seniora/ky, pretože ako ekonomicky profituje študent, na opačnej strane si vie senior prenájmom voľnej izby dopomôcť aspoň malým príspevkom do dôchodkového rozpočtu, ktorý nie práve vždy odzrkadľuje reálne potreby. K tomu môže byť pre starších ľudí prítomnosť študentov spôsob ako sa vyvarovať samote, získať spoločnosť a môže sa im vďaka nim dostať pomoci pri bežných činnostiam, a to aj pri pomoci s fungovaním dnešného moderného digitalizovaného sveta, ktorý je výzvou nie len pre starších jednotlivcov. Samozrejme, ide po vzájomnej dohode aj o možnosť vypomôcť s každodenných maličkosťami potrebnými na bežný, každodenný chod domácnosti.

Vzájomné fungovanie medzigeneračného bývania a výška poplatku za ubytovanie plne závisí od predošlej vzájomnej dohody na strane seniora/ky a študenta/ky. V pilotnom projekte v Plzni sú na výber tri tarifné možnosti spolubývania.

  • V prvej možnosti môže študent bývať zadarmo, no musí pomáhať svojmu spolubývajúcemu seniorovi/seniorke s každodennými činnosťami ako nákup či upratovanie. V tomto tarife je povinnosť byť v byte minimálne 4 večery v týždni.
  • Druhou možnosťou je bývanie za v prepočte 60-100eur mesačne, kedy sa vyžaduje len občasná výpomoc študenta/ky.
  • Treťou tarifnou možnosťou je ubytovanie za vyššie, no stále zvýhodnené poplatky, závisiace od lokality, a v takomto prípade sa vyžaduje len pasívny dohlaď a výpomoc na báze dobrovoľnosti staršiemu spolubývajúcemu.

Vo vzájomnej dohode je jasne stanovené, že ani v jednej z tarifných možností, nesmie študent vykonávať úkony, ktoré sú vyhradené zdravotníckej či profesijnej starostlivosti, kam sa radí pomoc s osobnou hygienou, podávanie liekov, obliekanie a pod.

Do projektu sa môžu zapojiť vysokoškolský študenti vo veku od 18-27 rokov za symbolický poplatok, hľadajúci pokojné a srdečné ubytovanie s prianím tráviť čas v spoločnosti seniorov.

V prípade Prahy, na rozdiel od prípadu Plzne, ide zatiaľ o nekoordinovanejší projekt medzigeneračného bývania na individuálnej báze. Napríklad mestská časť Praha 6 poskytla zatiaľ 2 obytné priestory v domove sociálnych služieb.

Medzigeneračné bývanie môže byť spôsobom ako riešiť stratu osobného kontaktu starších a mladších vekových kategórii, preklenutia medzigeneračnej priepasti a vzájomnej pomoci, z ktorej profitujú obe strany.

Zdroje: https://bytspolu.cz/


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme