Na základných školách sa častejšie objavuje násilie, na stredných alkohol

22. 7. 2022 | Aktuality

Na základných školách sa častejšie objavuje násilieFajčenie, záškoláctvo, šikanovanie, kyberšikanovanie, násilie medzi žiakmi, vandalizmus a sebapoškodzovanie sú najčastejšími negatívnymi sociálno-patologickými prejavmi správania študentov na základných a stredných školách. Vyplynulo to z prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 35,5%, teda 1112 škôl na Slovensku uskutočneného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v roku 2021.

Prieskum bol obrazom stavu negatívnych javov škôl z roku 2019/2022. Viac než jedna štvrtina základných a stredných škôl sa stretla s určitým prejavom extrémizmu. K najrozšírenejším prejavom extrémizmu patrili nenávistné útoky vo forme posmeškov a verbálnych narážok na svojich spolužiakov z dôvodu príslušnosti k odlišnej rase, etniku či z dôvodu ďalšej inakosti.

Na základných školách sa častejšie objavovali prejavy násilného správania, vandalizmus či sexuálneho obťažovania. Na stredných školách sa najčastejšie objavovala konzumácia alkoholu a drog, prejavy extrémizmu a náznaky samovražedného správania.

Viac ako na polovici skúmaných škôl, presnejšie v 56,4% prípadoch sa vyskytlo fajčenie. Záškoláctvo bolo rozšírené v 47,3% prípadoch a šikanovanie na vyše 30% škôl. Nezanedbateľnými boli aj prejavy kyberšikany na 24,4% školách. Mierne menej bolo prítomné fyzické násilie medzi žiakmi v 21,9% prípadoch, vandalizmus v 18,3% a užívanie alkoholu v prípade 16,1% škôl.

Podľa regionálneho rozloženia naprieč Slovenskom sa najviac negatívnych sociálno-patologických javov objavilo v Bratislavskom, Žilinskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji.

Zdroje: www.skolske.sk

 


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme