Nový grafikon sa dotkne aj mnohých študentov

8. 12. 2022 | Aktuality

Nový grafikon sa dotkne aj mnohých študentovOkrem vianočných sviatkov je december typický ešte jednou vecou, a to zmenou grafikonu. Ani tento december nie je výnimkou a už od 11. 12. 2022 sa môže zmeniť cestovateľský zvyk mnohým cestujúcim. Medzi nich patrí aj nemalé množstvo študentov, ktorí najčastejšie cestujú vlakmi domov zo školy či z internátu. Každý rok predstavuje zmena grafikonu aj zmenu režimu mnohých týchto cestujúcich, nakoľko sa zvyknú meniť časy odchodov a príchodov vlakov. Tento rok sú však okrem týchto bežných zmien, naplánované aj o mnoho rozsiahlejšie. Tie na jednu stranu podľa slov ZSSK pomôžu 12 % cestujúcich, keďže im táto zmena skráti cestu o 15 minút. Na druhú stranu však zásadní zmena prichádza v tom, že podľa nového grafikonu budú niektoré vlaky jazdiť takzvanou pásmovou obsluhou.

V praxi to znamená, že vlak v jednom úseku trasy bude bežne stáť v staniciach, kým v ďalšom úseku niektoré stanice vynechá. Napríklad to platí pre regionálne expresy z Nových Zámkov do Bratislavy. Tie budú stáť v staniciach po Galantu a následne až v cieľovej stanici, teda v Bratislave. Cestujúci zo Senca či Bernolákova preto budú odkázaní na vlaky nižšej triedy a cesta sa im tak časovo predĺži. Zároveň sa zníži počet spojov zo Senca, a to aj napriek tomu, že boli zavedené len pred niekoľkými rokmi. V súčasnosti je možné dopraviť sa až jedenástimi spojmi zo Senca do Bratislavy, od nového grafikonu toto číslo klesne na sedem (prípadne osem) spojov za deň.  Na druhú stranu táto zmena poteší cestujúcich z obce Ľudovítov, z Palárikova, Tvrdošoviec či Trnovca nad Váhom, ktorí touto zmenou získajú spojenie vlakom vyššej triedy, a to REXom. Cesta z Trnovca, ktorá momentálne trvá 1 hodinu a 5 minút, bude REXom trvať len 48 minút.

Ďalším úsekom, ktorého sa zmeny dotknú je trasa Žilina – Bratislava. Rýchliky na tejto trase prídu o štyri stanice, a to Leopoldov, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom a Trenčianska Teplá. Cestujúci, ktorí sú zvyknutí vystupovať na niektorej z týchto staníc, budú musieť na svojom spoji prestupovať, a to najčastejšie v Trenčíne. Cesta napríklad z Vrútok sa im buď nepredĺži vôbec alebo v niektorých prípadoch o 20 minút. V každom prípade budú musieť prestupovať. Toto vylúčenie niektorých staníc z trasy bude mať však pozitívny dopad na cestujúcich z Bratislavy do Košíc a späť, ktorým sa tak cesta skráti o 24 minút. Samozrejme táto zmena vyvolala nespokojnosť zo strany cestujúcich z vylúčených staníc, na čo ZSSK reagovala, že títo cestujúci potrebujú mať spojenie hlavne s Bratislavou a na to je zbytočný vlak idúci až z/do Košíc.

Na druhú stranu sú tu stanice, ktoré zmenou grafikonu získajú. Cestujúci z Ilavy, Dubnice nad Váhom či z Brestovian budú mať od polovice decembra priame spojenie s Bratislavou zabezpečené práve rýchlikom na trase z Bratislavy do Žiliny a späť. Cesta rýchlikom z Bratislavy do Žiliny teda po ňom potrvá 2 hodiny a 34 či 44 minút. V súčasnosti táto trasa trvá 2 hodiny a 20 minút.

Tohtoročná zmena grafikonu prinesie zásadné zmeny, ktoré niektorých zaručene potešia, iným zase cestovanie skomplikujú či predĺžia. Pre študentov je najdôležitejšie si nový grafikon overiť samozrejme aj kvôli dlhším cestám, ale aj pre kratšie spoje, ktoré využívajú na denné dochádzanie do školy. Práve v takýchto prípadoch môže zmena spôsobiť, že v prvý deň nového grafikonu vám vlak ujde alebo zase príde neskôr, ako ho budete čakať. Zvyk je železná košeľa a preto odporúčame si nové odchody a príchody vlakov overiť. A tento rok k tomu doplniť aj spôsob a typ vlaku, ktorý vás dovezie do cieľa.


podpora@vysokeskoly.cz