Odpočúvajú nás telefóny?

16. 3. 2023 | Študentský život

internetMožno to poznáš, niečo si niekomu zmienil pri osobnom rozhovore a zrazu ti spomenutú vec, miesto či produkt začne tvoj prehliadač sám ponúkať. Povieš si, že jediné vysvetlenie môže byť len to, že tvoj mobil ťa odpočúva, no je to vôbec možné?

Čokoľvek si prehliadame a robíme, zanecháva na internete digitálnu stopu. Vo väčšom či menšom objeme poskytujeme informácie rôznym stránkam. Napríklad sociálne siete ako Facebook či Instagram majú okrem našich fotiek, osobných údajov aj informácie o tom, s kým sa bavíme, s kým sa priatelíme, koho a aký obsah lajkujeme, aké ďalšie stránky navštevujeme, čo sa nám páči a čo nie, koho volíme a kam chodíme. Informácii, ktoré tieto siete o nás majú je naozaj mnoho.

Samostatnou kapitolou v digitálnom svete je Google. Ten vie o svojich užívateľoch takmer všetko! Google si pamätá všetko, čo sme v ňom kedy vyhľadávali, čo nás zaujímalo, čo sme si chceli zistiť. Google Chrome si pamätá aj všetky webové stránky, ktoré užívateľ navštívil. Pamätá si, čo vyhľadával, načo sa užívateľ preklikol, ktoré video si na YouTube vyhľadal, a ktoré si nakoniec aj pozrel.

Napojené na Google sú Google Maps, ktoré dokážu vygenerovať veľmi presné informácie, kde sme sa pohybovali, kde a na ako dlho sme sa zastavili, koľko času trval presun z jedného miesta na druhé, koľko krokov sme urobili ale i ďalšie. Vďaka všetkým nazhromaždením informáciám dokážu Google Maps určiť, kde sa najviac zdržujeme, kde bývame, kde pracujeme, kam sa v piatok chodíme radi zabaviť, či kde majú v nedeľu našu obľúbenú kávu. Podobnými informáciami disponuje aj aplikácia Waze.

Google disponujeme aj ďalšími možnosťami, ako o nás nazhromaždiť informácie. Ak máme synchronizovaný Google kalendár, ten vie o našich plánoch, miestach stretávania sa či ich frekvencii. Google Drive zhromažďuje naše dokumenty či fotky. Google má celkom dobrú pamäť a dostatok informácii, však?

A potom tú máme v digitálnom svete ďalšiu kategóriu; Cookies. Tie zhromažďujú malé množstvo dát o našom správaní na webstránkach. Vďaka Cookies si dokáže web, ktorý bežne navštevujeme odsledovať, kde sme naposledy na webe skončili, ako pohybujeme kurzorom či to, na akú reklamu sme sa preklikli a naopak, ktorá nás nezaujala. Vďaka týmto odsledovaným informáciám sa následne generuje obsah, ktorý sa nám na internete zobrazuje.

Naviac majú podobné skupiny ľudí aj podobné vzorce správania a tendenciu robiť či kupovať si podobné veci.

Môžeš vidieť, že sociálne siete, Google a prehliadač naozaj nepotrebujú, aby nás telefón ešte aj odpočúval. Internet o nás vie takmer všetko!

Naša digitálna stopa zhromažďuje také obrovské množstvo informácii a údajov, aby dokázal prehliadač, sociálne site či Google s veľkou presnosťou predvídať naše správanie.
A tak sa tá náhoda, ktorej jediné vysvetlenie sa zdalo byť odpočúvanie telefónom, dá vysvetliť vlastne úplne jasne a vôbec nejde o žiadnu náhodu.

I keď to môže znieť, že sa so zhromažďovaním našich dát nedá nič robiť a ako užívateľ internetu sa tomu nedá vyhnúť, je i tak veľmi dobré byť na internete obozretný a dávať si pozor, aké stránky navštevujeme, komu a kam vkladáme naše osobné a najmä platobné údaje.

Zdroje: www.zmudrig.sk

 


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme