Podávanie prihlášok na VŠ na poslednú chvíľu

23. 2. 2016 | Prijímacie konanie

V prípade, že ste sa už niekedy v minulosti spolu s rodičmi rozhodli, že si kúpite dovolenku s označeným „last minute“ určite viete, aké stresujúce dokáže byť rozhodovanie a rovnako tak aj vybavovanie všetkých potrebných a dôležitých vecí na poslednú chvíľu. Ak patríte do skupinky študentov, ktorí si už dlhšiu dobu odkladajú povinnosti týkajúce sa podania prihlášky na vysokú školu zo dňa na deň, teraz je ten najvhodnejší čas, aby ste sa konečne rozhodli a rozhýbali. Veď toto rozhodnutie výrazne ovplyvní vašu budúcnosť a podanie prihlášky je prvým krokom smerom ku štúdiu na vysokej škole.

Aj napriek tomu, že vám už neostáva veľa času neunáhlite sa. Vyčleňte si aspoň jedno poobedie na to, aby ste si sadli ku počítaču a začali hľadať informácie na internetových stránkach vysokých škôl a ďalších podporných weboch. Na interakciu so študentmi, ktorí by vám poskytli informácie o rôznych študijných odboroch, ktoré si zvolili, je už zrejme neskoro, pretože vzájomná konverzácia a výmena informácií určité obdobie trvá. Rozhodne však nezúfajte. Názory študentov, absolventov alebo ďalších záujemcov o konkrétne vysoké školy môžete totiž nájsť na rôznych diskusných fórach.

Zamyslieť by ste sa taktiež mali nad tým, čomu sa na vysokej škole vlastne chcete venovať. Podstatné je, aby vás štúdium na vysokej škole bavilo a vnútorne napĺňalo. Pozrite sa však aj na to, ako by ste sa s vami vybraným študijným odborom dokázali po jeho úspešnom absolvovaní uplatniť v reálnom živote.

Podávanie prihlášok na VŠ na poslednú chvíľuNájdu sa však medzi vami aj takí, ktorí rozhodovanie o vysokej škole odkladali na poslednú chvíľu pre to, že si nedokázali vybrať odbor, ktorý by ich zaujal. V takom prípade by ste si mali na internetových stránkach urýchlene vyhľadať a vyplniť test študijných predpokladov. V ňom vás čaká niekoľko druhov úloh, napríklad analytické, kreatívne a ďalšie iné. Výsledok vám potom odhalí, akým smerom by ste sa pri výbere vysokej školy mali uberať. Môže sa vám stať, že vám tento test odporučí, aby ste si vybrali odbor technického alebo napríklad humanitného charakteru.

Pokiaľ však tomuto postupu nedôverujete, existuje aj ďalšie racionálne riešenie. Vyhľadajte preto osobu, ktorá je na vašom gymnáziu alebo inej strednej škole, známa aj ako študijný poradca/ študijná poradkyňa. Tento pedagóg vás určite veľmi rád zoznámi s fungovaním slovenského školstva a taktiež vám poradí vo veci výberu vysokej školy. Skúste sa s ním porozprávať o tom, čomu by ste sa v budúcnosti chceli venovať a on vám určite odporučí vyhovujúce študijné odbory. Pri výbere vám môžu pomôcť aj vaši rodičia.

Všetky vysoké školy na území Slovenskej republiky od vás žiadajú, aby ste v prípade, že si zvolíte niektorý z ich študijných odborov, priložili ku prihláške aj ďalšie podstatné dokumenty. Patria medzi ne najmä potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti od lekárov ale taktiež aj doklady o uhradení manipulačného poplatku, ktorého sumu si určuje konkrétna vysoká škola. Preto v prípade, že ste si inštitúciu vybrali v poslednej chvíli nezabudnite si dôkladne skontrolovať, či ste si ku rýchlo vyplnenej a potvrdenej prihláške pridali všetko potrebné. A ďalšou dobrou radou je to, aby ste v dokumentoch nezabudli na svoj podpis.

Ak však chcete ušetriť môžete si podať elektronickú prihlášku. Vždy je totiž o niekoľko eur lacnejšia, než tá papierová. Tento spôsob má však aj niekoľko ďalších výhod. Internetové stránky sú vám k dispozícii 24 hodín 7 dní v týždni. Podať si ju preto môžete ráno ale spokojne aj v nočných hodinách. Po jej odoslaní môžete samozrejme on-line sledovať jej stav a to, či bola danej vysokej škole úspešne doručená. Cieľom elektronickej prihlášky je tak zjednodušenie administratívnych úkonov, ktoré sa týkajú prijímacieho konania.

Počas podávania prihlášky na vysokú školu nezabudnite na to, že by ste sa mali aj poistiť. Aj napriek tomu, že je to v poslednej chvíli a vaše pomyselné hodiny už ukazujú o päť dvanásť, nájdite si aj študijný odbor, o ktorý má každý rok pravidelne záujem menší počet maturantov. Tým totiž zvýšite svoju šancu, že sa na vysokú školu určite dostanete. Nemá však zmysel podávať si prihlášku napríklad na technický smer keď vopred viete, že o niečo také vlastne nemáte záujem. Vždy sa preto držte aspoň v okruhu toto, čomu by ste sa raz skutočne chceli venovať.

Zdroj informací: www.portalvs.sk