Potvrdenia o návšteve školy - všetko, čo potrebuješ vedieť

4. 9. 2022 | Štúdium na vysokej škole

Potvrdenia o návšteve školyS prichádzajúcim novým školským a akademickým rokom prichádza aj niekoľko byrokratických povinností, ktoré súvisia s preukázaním statusu študenta. Je to tu znova, aj tak by sa dalo popísať toto obdobie v roku, kedy s opätovným nástupom do školy je potrebné dokázať niektorým inštitúciám, že študent je ešte stále študentom. V zásade to znamená, že si študent zistí, aké potvrdenie potrebuje, dá si ho potvrdiť v škole na študijnom oddelení, na skretariáte alebo na inom poverenom mieste a zanesie ho na príslušné miesto. Samozrejme pre šetrenie času je najlepšie nechať si potvrdiť všetky potrebné dokumenty naraz, a preto vám prinášame prehľad tých, na ktoré  netreba nezabudnúť a čo je dobré vedieť.

Typy tlačív

V prvom rade je dôležité vedieť, aký formát má tlačivo mať. To znamená, že je potrebné si vopred zistiť, či je predpísaný formulár, ktorý si treba v danej inštitúcii vyzdvihnúť a až následne nechať potvrdiť alebo je dostupný na stiahnutie na internete a postačí si ho doma vytlačiť a nechať potvrdiť. V prípade, že inštitúcia vyžaduje vlastné predpísané potvrdenie, je nutné to dodržať a nebude stačiť len univerzálne potvrdené. Pokiaľ je pre inštitúciu dôležitý len doklad o štúdiu a nevyžaduje, aby bolo potvrdené nejaké ich unikátne potvrdenie, stačí si vyžiadať univerzálne potvrdenie zo školy. V tomto prípade to na stredných školách väčšinou funguje tak, že ho vystavuje a potvrdzuje poverená osoba. Môže sa však stať a je to aj prípad väčšiny vysokých škôl, že potvrdenie o návšteve školy má študent dostupné vo svojom informačnom systéme študenta odkiaľ si ho môže vytlačiť a následne nechať potvrdiť originálnou pečiatkou na študijnom oddelení.

Papierových potvrdení už nie je treba toľko ako kedysi

Od 1. 9. 2019 sa počet potrebných papierových potvrdení o návšteve školy značne znížil, a to vďaka antibyrokratickému zákonu. Práve vďaka nemu majú Orgány verejnej moci prístup do centrálneho registra detí, žiakov a poslucháčov a do centrálneho registra študentov a vysokých škôl, odkiaľ čerpajú informácie o statuse študenta. Tento register čerpá informácie od samotných škôl, ktoré ich centrálne aktualizujú. To platí napríklad pre účely prídavku na dieťa, kedy už Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny získava informácie zo systému Ministerstva školstva a teda je tento príspevok automaticky priznaný oprávneným osobám. Rovnaký postup je uplatňovaný aj u potvrdení pre Sociálnu poisťovňu, Finančnú správu, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Už viac nie je potrebné im každý rok toto potvrdenie dodávať. V prípade uplatňovania nároku na daňový bonus si musí každý zamestnanec u svojho zamestnávateľa overiť, či má prístup do centrálneho registra. V prípade, že má, opäť nie je potrebné dodávať žiadne papierové potvrdenie. V prípade ale že nie, toto potvrdenie bude zamestnávateľ potrebovať v papierovej forme. Preto je dôležité sa rodičov spýtať, či takéto papierové potvrdenie o návšteve školy budú v práci potrebovať a pokiaľ áno, je prvé na tvojom zozname. Všetko vyššie spomenuté platí pre žiakov a študentov študujúcich na Slovensku. Pre študentov študujúcich v zahraničí platí výnimka! Údaje do centrálnych registrov poskytujú iba slovenské školy, preto v prípade štúdia v zahraničí je stále potrebné poskytovať papierové potvrdenie o návšteve školy, a to na základe výzvy príslušného úradu práce.

Potvrdenie pre Železnice Slovenskej republiky

Inštitúcia, ktorá zaručene bude vyžadovať papierové potvrdenie sú naše železnice. Aj keď len v prípade uplatnenia nároku na bezplatnú dopravu. Ten ale má uplatnený asi každý žiak a študent na Slovensku. V tomto prípade je najväčšou istotou vyzdvihnúť si papierové potvrdenie na ktorejkoľvek železničnej stanici, dôkladne ho vyplniť, v škole si ho nechať potvrdiť a spolu s fotkou  ho zaniesť naspäť.

Odpustenie poplatku za komunálny odpad

Na záver máme malý tip pre žiakov a študentov, ktorí počas svojho štúdia už viac nebývajú trvalo doma. Teda navštevujú školu mimo bydliska a využívajú internát či podnájom. V takomto prípade môže obec odpustiť poplatok za komunálne odpady osobám, ktoré sa viac ako 90 dní preukázateľne nezdržujú na území obce. Ako doklad o tejto skutočnosti slúži potvrdenie o návšteve školy spolu s potvrdením o ubytovaní na internáte či potvrdenie o prechodnom pobyte so zaplateným poplatkom v mieste prechodného pobytu.

Aj keď tých potvrdení už nie je toľko ako kedysi a takmer všetko ide automaticky, stále je dobré overiť si, ktoré skutočne žiaci a študenti potrebujú. Práve vďaka nim sa dá ušetriť nemálo peňazí.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme