Poznáme dátum testovania deviatakov. Ako je to s testovaním T5?

1. 7. 2023 | Aktuality

Sprievodca školským rokom 2023/2024Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu zverejnilo dokument Sprievodca školským rokom 2023/2024. Tento dokument by mal obsahovať všetky dôležité dátumy o testovaniach, skúškach, prázdninách, dôležité zákony a ustanovenia a ďalšie dôležité informácie týkajúce sa budúceho školského roka.

V rámci toho dokumentu je samozrejme aj informácia o pravidelnom testovaní, ktoré sa realizuje na základných školách. Ide o testovanie deviatakov alebo oficiálne Testovanie 9, ktorému bol pridelený termín 20. 3. 2024 pre testovanie z matematiky, slovenského jazyka a literatúry a maďarského jazyka a literatúry (pre školy s vyučovacím jazykom maďarským), tento termín sa bude týkať väčšiny žiakov na Slovensku. Druhý termín je hneď na druhý deň, teda 21. 3. 2024, kedy sa uskutoční testovanie zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry (pre školy s vyučovacím jazykom maďarským) a z ukrajinského jazyka a literatúry (pre školy s vyučovacím jazykom ukrajinským).

Jedno testovanie však v dokumente chýba. Je to Testovanie 5, ktoré testovalo znalosti žiakov pri prechode na druhý stupeň. Testovanie piatakov sa nerealizovalo ani v tomto roku v dôsledku opatrení súvisiacich s COVID-19, ktoré mali vplyv na kvalitu vzdelávania. Podľa vtedajšieho ministra školstva bola výuka počas pandemických opatrení na rôznej úrovni, čo sa odrazilo na schopnostiach žiakov, a preto by výsledky tohoročný testovania neboli objektívne. Vzhľadom na to, že v prípade T9 aj T5 ide o externú formu testovania, teda o štandardizované testy, ktoré sú rovnaké pre všetkých žiakov, a teda sa ich výsledky dajú porovnávať a vyhodnocovať.


podpora@vysokeskoly.cz