Prijali ťa na vysokú? Nezabudni na ubytovanie

15. 6. 2022 | Študentský život

študentské ubytovaniePrišlo tu už rozhodnutie o prijatí na vysokú školu? Gratulujeme! Pri oslavách a radosti, ale nezabudni na rezerváciu ubytovania, aby si na jeseň mal(a) istotu ubytovania. Niektoré vysoké školy už majú sprístupnené rezervačné portály internátov, kde si môžeš vybrať, kam sa už čoskoro nasťahuješ. Zároveň nie je neskoro ani na hľadanie bytu, pokiaľ už teraz vieš, že ťa neláka pravé vysokoškolské ubytovanie.

Internáty

Asi väčšina vysokých škôl na Slovensku poskytuje svojim študentom ubytovanie na internátoch, ktoré patria priamo univerzite. Vďaka tomu budeš na chodbách stretávať najmä spolužiakov zo školy. Pre budúcich prvákov väčšinou funguje rezervačný systém trochu inak, keďže ešte nemusia mať pridelené identifikačné údaje študenta a prístupové kódy. Každá vysoká škola má ale iný systém. Pokiaľ máš teda záujem bývať od jesene na intráku, skontroluj si, či ti už neprišli nejaké informácie k ubytovaniu a pokiaľ aj nie, over si na stránkach školy možnosti a všetky termíny, aby ti nič neušlo. Cena za internát sa líši v závislosti na meste, kde budeš študovať a bývať a najmä na type izby. Väčšina internátov má k dispozícii 1 až 4-lôžkové izby a čím straší blok a viac spolubývajúcich, tým lacnejšie ubytovanie. Ceny są približne pohybujú okolo 70 – 100 € za mesiac, ale nájdeš aj posteľ za 50 €.

Súkromné internáty

Pokiaľ ťa nelákajú bežné intráky, ale zároveň nechceš ešte ísť do podnájmu, je tu zlatá stredná cesta, a to sú súkromné internáty. Tie samozrejme nie sú tak rozšírené ako tie, ktoré patria k jednotlivým vysokým školám, ale zopár ich na Slovenku nájdeš. Tie sa líšia najmä v cene a pripomínajú skôr hotel či modernejší intrák. Ceny sa pohybujú rôzne, ale pre hrubú predstavu je to 300 – 400 € za mesiac. Napriek tomu, že väčšinou je o súkromné ubytovanie menší záujem, stále platí, že pokiaľ už teraz vieš, že máš záujem tento typ ubytovania, netreba to podceniť a rezerváciu si vytvoriť čo najskôr.

Podnájom

Veľa študentov si volí aj cestu prenájmu bytu. Väčšinou ide o študentské byty, ktoré zdieľa niekoľko študentov. V rámci nich majú buď svoju vlastnú izbu a zdieľajú kuchyňu a obývačku alebo lacnejšia verzia môže byť aj zdieľaná izba. Väčšinou sú tieto byty už tradíciou a posúvajú sa medzi študentmi. Výhodou toho je, že sú už prenajímatelia na to zvyknutí. Takéto byty nemusia byť ale zverejnené na portáloch, kde väčšinou nájdeš byty na prenájom, ale skôr v študentských skupinách či medzi už študujúcimi študentmi.

Tipy na záver:

  1. Čím skôr si ubytovanie rezervuješ, tým si nie len že zaistíš svoje miesto, ale máš aj viac možností na výber. Môže sa preto stať, že na konci leta ešte nájdeš miesto, ale už budeš mať len obmedzené možnosť.
  2. Pokiaľ máš kamarátku/kamaráta, s ktorým chceš bývať, väčšina internátov dáva možnosť si svojho spolubývajúceho zvoliť ešte pred nasťahovaním. Môžeš tak urobiť už pri rezervácii, kde zadáš do poznámky alebo do adekvátnej kolónky meno a rovnako tak urobí aj tvoj budúci spolubývajúci. Následne to ubytovacie oddelenie spáruje a vy pri nasťahovaní už budete mať pridelenú spoločnú izbu.
  3. Pokiaľ sa sťahuješ do nového mesta a nevieš o rôznych možnostiach ubytovania na tvojej budúcej vysokej škole, skús osloviť niekoho, kto tam už študuje a má nejaké skúsenosti. Možno ti poradí nejaké zákulisné informácie, ktoré ti zaistia, že sa vyhneš prípadnej prváckej chybe.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme