Pripravte sa na maturitnú slohovú prácu

9. 3. 2016 | Rady maturantom

Čaká vás prvá veľká skúška života. Vykonať ju však musíte bez pomoci rodičov, učiteľov alebo kamarátov. Reč je samozrejme o maturitnej skúške, ktorá je dôležitým krokom k vašej budúcnosti. Po krásnom obdobím v ktorom si väčšina z vás užila oslavu stužkovej, vás teraz čakajú o čosi náročnejšie chvíle. Sú nimi riadne termíny externej časti maturitnej skúšky a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky. V študentskom slovníku to poznáte oveľa jednoduchšie – ako písomku a sloh. V predmetoch slovenského jazyka a literatúry sa toto testovanie uskutoční v utorok 15. marca 2016. Poďme sa spolu pozrieť na to, aké témy slohových prác by vás mohli čakať.

Najskôr by sme si však mali charakterizovať, ako bude toto testovanie vyzerať a koľko času dostanete na splnenie všetkých úloh a napísanie spomínaného slohu. Na externú časť , teda písomku, máte 100 minút, vaša úloha bude spočívať vo vyplnení 40 úloh s výberom odpovede a 24 úloh s krátkou odpoveďou. Na písomnú formu maturitnej časti, teda slohovú úlohu, budete mať 150 minút a je presne definovaná, ako jedna úloha s dlhou odpoveďou. Dostanete na výber zo štyroch tém, z ktorých si vyberiete a vypracujete iba jednu.

Pokiaľ sa však kvôli neodkladným udalostiam nebudete môcť tejto časti zúčastniť, náhradný termín sa v školskom roku 2015/2016 uskutoční v termíne od 12. do 15. apríla 2016. Dni náhradného termínu pre konkrétne predmety stanoví Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) a to na do 01. apríla 2016. Sústreďme však teraz svoju pozornosť na slohovú úlohu. Počas posledných štyroch rokov mali maturanti na výber z týchto tém:

2015

Zármutok znesieš sám, ale o radosť sa musíš podeliť – úvaha

Pohľad z okna vlaku – umelecký opis

Čo keby sme ušli? – rozprávanie

Znaky tvorby spisovateľov ľubovoľného literárneho obdobia – výklad

2014

Tá chvíľa žiadala úprimnosť – rozprávanie

Prečo by som vedel/nevedel byť vegetarián? – diskusný príspevok o životospráve

Kniha je základom poznania, učiteľom vekov, vládcom kráľovstva ducha – úvaha

Vidieť a nadchnúť sa – opis pekného mesta / miesta

2013

Sociálna internetové sieť – náš sluha či pán? – úvaha

Kam len oko dovidí – umelecký opis Slovenska

I malé meškanie môže spôsobiť veľké problémy – rozprávanie

Kto teba, pes, smie nazvať psom? Ty si môj priateľ milý. Dobre by bolo, keby ťa dejiny pochopili. – diskusný príspevok o spolužití človeka a zvieraťa

2012

Bol to obyčajný deň – rozprávanie

Keby som mal/ mala krídla – úvaha

Človek, ktorý vie, ako žiť – charakteristika

Načo sú mi priatelia, mám Facebook – diskusný príspevok o dôležitosti priateľstva

Pokiaľ ide o žáner, v posledných štyroch rokoch sa vždy objavili úvaha a rozprávanie. Dá sa teda očakávať, že ostanú populárne aj naďalej. Prostredníctvom úvahy vyjadrujte svoje vlastné myšlienky a názory, pri rozprávaní sa zase sústreďte na jednu udalosť, ktorú slovne zachytíte a to v časovej postupnosti. Obľúbeným žánrom maturitných slohových úloh sú však aj umelecké opisy. V nich môžete naplno využiť svoju kreativitu! Hrajte sa so slovami a snažte sa detailne vykresliť ľudom, ktorí po vás budú túto prácu čítať, presný obraz toho, čo ste si pri témy predstavili. Poskladajte im to kúsok po kúsku. Okrem spomínaných žánrov by ste sa však mali pozrieť aj na to, ako sa píše výklad, diskusný príspevok, charakteristika osoby, beletrizovaný životopis alebo aj slávnostný prejav.

Polemizovať o možných témach je však oveľa zložitejšie. Počas posledných rokov sa tvorcovia slohov sústredili hlavne na to, aby sa vám ako študentom dostali skutočne pod kožu. V mnohých témach tak chceli, aby ste odhalili niečo zo svojho vnútra, aby ste zachytili skutočnú emóciu. Nebojte sa preto písať o tom, čo cítite. Do tejto skupiny patrí písanie o človeku, o sebe samom, o priateľstve alebo aj o rodine.

Ďalším druhom tém sú tie, ktoré sa týkajú internetu a jeho aktuálneho rozmachu. Môžu tak od vás chcieť vedieť, čo si myslíte o rôznych sociálnych sieťach, akými sú napríklad facebook, twitter, instagram, alebo vaše vyjadrenie o tom, ako najčastejšie toto multimédium využívate a či sa mu venujete viac, ako reálnemu životu. Do úvahy tak pripadajú napríklad téma, akou je reálny život verzus počítačová hra.

V umeleckých opisoch sa zväčša nachádzajú veci spojené s prírodou a jej krásami. Mohli by ste preto dostať tému, akou je napríklad umelecké opísanie miest, ktoré ste navštívili a niečím vás očarili, alebo niečo v zmysle – píšte o vašej najobľúbenejšej destinácii. Nech si však vyberiete akúkoľvek ponúknutú tému nezabúdajte na to, že ju a rovnako aj jej žáner musíte dodržať! Nesnažte sa často opakovať rovnaké slová a dajte si pozor na logická sled informácií. A hlavne nezabúdajte na to, že je potrebné dodržiavať pravopis. Veľa šťastia!

Zdroj fotografie: www.freeimages.com

Internetové stránky pre maturantov: zmaturuj, NÚCEMmatura