Rebríčky najlepších základných a stredných škôl sú späť

3. 2. 2023 | Aktuality

INEKONezisková organizácia INEKO prvýkrát po pandémii publikovala kompletné rebríčky najlepších základných a stredných škôl. Pred pandémiou COVID-19 sa rebríčky najlepších škôl robili každý rok. Avšak v dôsledku vynechania Testovania 9 a písomnej časti maturít na dva roky a Testovania 9 a Testovania 5 na jeden rok, nebolo možné tieto rebríčky zostavovať, nakoľko sú významnými premennými v tomto meraní. Po dvojročnej pauze máme teda nové výsledky a my vám predstavíme prvé priečky.

Základné školy

Na prvom mieste sa umiestnila cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Košiciach – Západ. Jej zaujímavosťou je, že na prvú priečku sa posunula z 11. miesta, ktoré obsadila v poslednom meraní. Druhé miesto obsadila Spojená škola – ZŠ Tilgnerova z bratislavskej Karlovej Vsi a tretie miesto patrí ZŠ Kollárova 2 zo Svätého Jura.

Stredné odborné školy

Prvá priečka patrí skokanovi z pôvodného 25. miesta a je ním Súkromná SOŠ na Ulici 29. augusta v Poprade. Umiestenie na prvých priečkach nie je takým prekvapením a novinkou pre Obchodnú akadémiu Kukučínova v Trnave, ktorej patrí 2. miesto a pre SPŠ elektrotechnickú v Prešove na bronzovej pozícii.

Gymnáziá

Rebríček gymnázií je špecifický v tom, že si školy zvyknú len vzájomne vymieňať miesta v prvej desiatke a tak tomu bolo aj tento rok a nováčikmi sú len gymnáziá z Trnavy a Dubnice nad Váhom. Nováčikom však nie je Škola pre mimoriadne nadané deti v Bratislave, ktorej patrí prvé miesto. Hneď za ňou sa umiestnilo Gymnázium Poštová Košice a Gymnázium Jura Hronca v Bratislave.

Ako rebríček vzniká?

Okrem už spomenutých testovaní 5 a 9 a písomnej časti maturít sa do úvahy berú aj ďalšie faktory, ktoré určujú finálnu podobu rebríčka. Patrí k ním uplatnenie absolventov SŠ, umiestnenia v predmetových olympiádach a ďalších súťažiach, počet učiteľov a žiakov vrátane informácie o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a informácie, do akej miery učitelia využívajú digitálne technológie, podiel absolventov SŠ prijatých na slovenské vysoké školy, finančné zdroje škôl v prepočte na jedného žiaka.

Hodnotiť môžu aj žiaci a rodičia

Keďže si Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy uvedomuje, že niektoré faktory nemajú ako zahrnúť do hodnotenia, vyzývajú verejnosť a najmä rodičov, aby sa hodnotenia zúčastnili tiež. Tí môžu na škále 1 až 5 hviezdičiek hodnotiť školu ako celok, ale aj 4 samostatné kategórie. Prvou z nich je kvalita pedagógov. Hodnotia sa ich odborné znalosti a chuť robiť pre žiakov niečo viac v rámci učiva. Ďalšia kategória sa tiež týka pedagógov, tentokrát ide však o ich prístup, teda to, ako odovzdávajú žiakom informácie, ako s nimi komunikujú a ako k nim pristupujú. Predposledná kategória sa týka materiálneho pohľadu na školu. Ako je vybavená aj digitálne, v akom je stave samotná budova a triedy. V neposlednom rade môže kvalifikovaná verejnosť hodnotiť aj prostredie školy a klímu. Inak povedané aj atmosféru či pocit.

Pokiaľ vás zaujíma, ako sa umiestnila vaša škola a chcete sa dozvedieť viac o tomto každoročnom prieskume, navštívte stránky INEKO.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme