Rozširovať znalosti môžu aj sociálne siete, príkladom je @chcemvediet_sk

8. 8. 2023 | Študentský život

@chcemvediet_skPodľa výskumu Masarykovej univerzity v Brne trávia mladí ľudia na svojich telefónoch až 4 hodiny denne a väčšinu z toho na sociálnych sieťach. Okolo sociálnych sieti je mnoho kontroverzie. Ako aj výskumy ukazujú, ukrajujú nám veľkú časť nášho času. Obsah, ktorý sledujeme formuje naše názory a vytvárame si bubliny, ktoré nás v našich názoroch utvrdzujú a podporujú to, že odmietame iné, čo je v mnohých prípadoch veľmi nebezpečné.

Dobrou správu je, že na sociálnych sieťach nájdeme aj niekoľko profilov, ktoré sú zdrojom užitočných informácií. Jedným z nich je aj relatívne nový instagramový profil Chcem vedieť, ktorý prináša prehľadné informácie na rôzne tematické okruhy. Témy, ktoré si skupina mladých ľudí vyberá sú presne také, o ktorých si človek hovorí, to by som mal(a) vedie, ale vlastne v tom nemám úplne jasno. Profil sa venuje pojmom a oblastiam z politických, spoločenských, environmentálnych či medzinárodných tém. V súčasnosti je na profile 12 príspevkov a pravidelne pribúdajú nové. Nájdete medzi nimi vysvetlenie, čo je to populizmus, inflácia, liberalizmus, ale aj to, ako vznikla Slovenská republika, čo bol pád Mečiara či aké má právomoci prezidentka.

Podľa samotných autorov je profil reakciou na to, že veľká časť slovenskej politiky nerieši to, čo trápi mladých ľudí a namiesto podstatných tém sa riešia skratkovité a populistické nápady, ktoré nás rozdeľujú. Okrem toho profil poukazuje aj na to, že práve tieto témy nie sú dostatočne pokryté slovenským vzdelávacím systémom.

Tak pokiaľ aj vy trávite čas na sociálnych sieťach, sledujte aj takéto profily. Práve takto sa dá si doplniť či rozšíriť znalosti nenáročnou formou. Dôležité však stále, overovať si jednotlivé profily a ich zdroje.

 


podpora@vysokeskoly.cz