Skončil som školu. Čo mám robiť s prvým príjmom?

28. 10. 2022 | Študentský život

financieZloženie maturitnej skúšky, získanie vysokoškolského titulu a kolobeh hľadania možno prvej poriadnej práce. Práca sa mi teda už podarila nájsť, začínam zarábať peniaze, na účet mi pristane prvý príjem. Určite je to fajn pocit, no treba myslieť aj na budúcnosť, kde si plánujem založiť rodinu, mať vlastný domov, dostatok prostriedkov na dôchodok. Na čo si dať pozor a čo robiť od momentu prvej výplaty (či aj skôr)? Prinášame niekoľko rád týkajúcich sa najmä oblasti financií.

Rozloženie príjmu

Pravidelný príjem a výplata je určite dôležitá, rovnako dôležité by však malo byť aj následné narábanie s týmto príjmom a učenie sa rozumnému narábaniu s financiami. Mať poriadok vo financiách a vedieť plánovať je pre zveľadenie účtu dôležité. Príjem by sa mal každý mesiac rozložiť podľa toho, na čo je potrebné čiastku minúť. Časť príjmu určite poputuje na nevyhnutné výdavky, no sú tu aj tie, ktoré sa dajú regulovať. Viem si stanoviť akú časť z príjmu som ochotný/a minúť na zábavu, cestovanie, voľnočasové aktivity, oblečenie, a tak nebudem bezhlavo míňať.

Plán bývania

Plánovanie do budúcna a hospodárenie s financiami je nesmierne dôležité aj pri vlastnom bývaní. Mladí ľudia si vo väčšine prípadov musia na vlastné bývanie vziať pôžičku. To nie je ale až také jednoduché. Aby ju človek dostal, musí mať k dispozícii aspoň 20% z ceny bytu a spĺňať určité podmienky. Priemerný byt stojí momentálne v Bratislave 250000 eur. Aby si človek dokázal pri priemernej mzde našporiť za päť rokov na 20% z ceny bytu, musel by si mesačne odkladať viac ako 800 eur. Čo znie dosť nepredstaviteľne, však?! Našťastie, je možné v banke získať aj 90% hypotéku alebo si pôžičku dofinancovať spotrebákom, niečo možno prispejú rodičia, no bez šporenia vlastné bývanie len tak nepôjde. Okrem toho, že vďaka rozumnému narábaniu s financiami si postupne šetrím, zároveň si osvojujem určitý zvyk a pripravujem sa na každomesačné splácanie hypotéky.

Šetriť, investovať! Ale kde?

Investovanie by malo byť  zvykom. Zvyky si budujeme a osvojujeme každodenne, niektoré od malička ako umývanie zubov, rúk, sprchovanie sa, tie ktoré nám boli s najväčšou pravdepodobnosťou vštepené od rodičov. Tieto veci sa stali automatické a každodennou súčasťou nášho života. A presne tak by to malo byť s budovaním majetku, proces, ktorý by sa mal stáť návykom. Tí gramotnejší tomu hovoria investovanie. Pravidelne, systematicky, celoživotne a v čo najväčšej miere. Kde? Napríklad akciové indoxové ETF fondy či iné dôveryhodné investičné platformy.

Miestom investovania môžu byť aj dôchodkové piliere. V prvom pilieri je pracujúci občan automaticky, potom čo za neho platí odvody zamestnávateľ. II. pilier ľudia často podceňujú a vôbec by nemali. II. pilier sú v podstate zadarmo investované peniaze, keďže odvody, ktoré sú odvádzané do sociálnej poisťovne pri zárobku nad 200 eur mesačne tam putujú automaticky tak či tak. Výhodou založenia si druhého piliera je, že časť z týchto odvodov sa bude na dôchodkovom účte investovať, čo v budúcnosti zvýši dôchodok jednotlivca.

Treba mať finančnú rezervu

Nikto ani len netuší, čo si život pre neho pripraví. Pravidelný, každomesačný príjem môže zo dňa na deň prestať prichádzať a človek ostane bez práce. V horšom prípade sa vyskytnú určité zdravotné problémy. Treba byt pripravený, byť o krok vpred a spoľahnúť sa aj v týchto situáciách na seba. Neočakávane situácie by mal byť človek schopný vykryť finančnou rezervou. Rezerva by mala byť vo výške aspoň troch mesačných výdavkov. Pri veľkých a závažných chorobách či úrazoch vie pomôcť aj uzavreté kvalitné životné poistenie.

Zdroje: instagram: @financopedia


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme