Takmer 20 % slovenských študentov študuje v zahraničí

13. 9. 2022 | Štúdium v zahraničí

students-doing-štúdium v zahraničíhomework-campus - kopieTáto informácia a mnoho ďalších vyplynulo z novej štúdie Reformný kompas, ktorú predstavil Inštitút finančnej politiky (IFP). Štúdia skúma a pomenúva oblasti, v ktorých Slovensko zaostáva za inými vyspelými krajinami EÚ.

Zaoberá sa ekonomickými otázkami, ale aj otázkami kvality života a odpovedá na 2 základné otázky: Čo sú najväčšie výzvy slovenskej ekonomiky a slovenskej spoločnosti? Kam by sme sa mali pri cielení týchto výziev do roku 2030 posunúť?

V oblasti kvality života sa zaoberá otázkou bývania, zdravia a vzdelania. Práve z časti o vzdelaní vyplynulo, že 19,2 % mladých šikovných ľudí odchádza študovať na vysokú školu do zahraničia. Štúdia tento údaj porovnáva s výsledkami uznávanej štúdie OECD, z ktorej vyplýva, že priemerný počet v európskych  krajinách OECD je 8,4 % študentov študujúcich mimo domovskú krajinu. Okrem samotného faktu, že u nás je to dvojnásobok priemeru, je alarmujúci odhad, že asi polovica sa z nich už na Slovensko nevracia. Podiel vysokoškolských študentov, ktorí sa vrátia je odhadovaný na 44 %.

Najčastejšími dôvodmi odchodu do zahraničia je podľa študentov výrazne lepšia skúsenosť s kvalitou výuky a aj s materiálno-technickým vybavením a službami. V dôsledku toho dochádza k odlivu mozgov, ktoré slovenskej spoločnosti značne chýbajú.

Zdroj: Inštitút finančnej politiky (2022), Reformný kompas Slovenskej republiky

Ďalšie články k téme

Návrat k skorému vstávaniu. Ako sa vrátiť k režimu?

Letné prázdniny okrem množstva zábavy častokrát so sebou prinášajú aj veľa nepravidelného spánku. Raz je človek dlho hore, tak si ráno dlhšie pospí, ďalší deň ale ide na výlet, tak vstáva skoro a tak ďalej. Niečo ako spánkový režim cez leto mnoho ľudí nepozná. Preto potom náročné vrátiť sa späť k pravidelnému a navyše skorému […]

čítajte viac

Z druhej ruky nemusí byť len oblečenie

Začiatok akademického roka môže byť náročný z dôvodu množstva informácií, ale aj z toho finančného. Ako začnete postupne chodiť na prednášky, cvičenia a semináre, zistíte, že na každé potrebujete nejaké materiály a knihy. Keď to všetko spočítate, zistíte, že môže ísť o naozaj vysokú sumu. Ako teda nezbankrotovať? Starší spolužiaci Našťastie vysokoškolské prostredie nefunguje len […]

čítajte viac