Účty pre študentov

18. 4. 2022 | Študentský život

Účty pre študentovMnohí mladí ľudia už majú založené vlastné bankové účty. Je to pohodlný spôsob, ako si môžu spravovať vlastné peniaze sami. Možno aj ty patríš medzi jedného z nich. Okrem toho, že ti naň môžu rodičia posielať vreckové, pokiaľ pracuješ môže ti tam chodiť výplata. Skvelou funkciou je však aj to, že ti účet umožňuje mať väčší prehľad v e si tam mal(a) 50 €, no zrazu tam na teba čakajú 2 €. Najhoršie na tom je, že si len ťažko spomenieš, kde všade si ti peniaze z peňaženky zmizli. Vďaka účtu más nie len prehľad v presných čiastkach, ale dokonca mnohé účty ponúkajú aj grafický prehľad toho, aký typ výdavkov máš a na čo najčastejšie míňaš. V tomto článku sa dozvieš, aké rôzne bankové účty ponúkajú banky na Slovensku študentom.

Tatra banka

Študentský účet pre mladých ponúka Tatra banka mladým ľuďom do 26 rokov. Pokiaľ máš od 15 do 20 rokov, na jeho založenie a vedenie zdarma potrebuješ len občiansky preukaz. Akonáhle osláviš 21. narodeniny, je potrebné nahlásiť školu na Slovensku, na ktorej študuješ alebo pokiaľ si v zahraničí, stačí ti potvrdenie o návšteve školy a do 26. rokov máš účet zdarma. Okrem vedenia účtu máš k nemu zdarma bezkontaktnú platobnú kartu, s ktorou si môžeš vybrať peniaze zdarma z viac ako 8 000 bankomatov v Európe. Okrem toho máš svoj účet a peniaze stále pod kontrolou v mobilnej appke Tatra banka.

ČSOB

Študentský účet v ČSOB ťa rovnako ako v Tatra banke nestojí nič. Rozdiel je v tom, že v ČSOB máš účet zdarma až do 28. rokov a následne v ňom môžeš pokračovať za poplatok 3 € mesačne. K účtu získaš embosovanú bezkontaktnú kartu, s ktorou môžeš vyberať zdarma z bankomatov ČSOB po celom Slovensku. Okrem toho dostaneš prístup do aplikácií Moja ČSOB a ČSOB Smartbanking, kde máš svoje financie pod drobnohľadom. Zaujímavou možnosťou, ktorú ČSOB ponúka k tomuto účtu je 15  € bonus za pravidelné investovanie. Treba ale myslieť na to, že s investovaním do fondov je spojené aj riziko.

Prima Banka

Aj Prima Banka ponúka účet zdarma pre študentov do 26 rokov. Okrem medzinárodne platobnej karty, elektronického bankovníctva, mobilnej aplikácie dostaneš odmenu za platby mobilom vo výške 0,5 % zo zaplatenej sumy až do 1,9 € mesačne. Keby ťa zaujalo sporenie, u Prima Banky máš pravidelné Sporenie s úrokom 5 % ročne.

Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa ponúka pre mladých ľudí vo veku 20 až 26 rokov účet zadarmo s programom Moja odmena, ktorý je súčasťou aplikácie Geogre. Program za teba kontroluje všetky podmienky, ktoré musíš splniť na to, aby bol účet pre teba zadarmo a tým pádom si to nemusíš sledovať sama/sám. V prípade, že sa ti podmienky splniť nepodarí, stojí účet 3 € na mesiac. K účtu dostaneš aj Eko kartu, ktorá je vyrobená z ekologicky rozložiteľného materiálu.

Študentských účtov je na slovenskom bankovom trhu mnoho a my sme pre teba vybrali len pár z nich. Môžeš si ale všimnúť, že aj každý z vyššie uvedených účtov má iné vlastnosti a benefity a to platí pre všetky banky, ktoré účty pre študentov ponúkajú. Z toho vyplýva, že je dôležité si tieto informácie zistiť vopred a zvážiť si, ktoré sú pre teba najvýhodnejšie. Znalosť týchto výhod ti umožní vybrať si účet, z ktorého budeš benefitovať podľa toho, čo považuješ za dôležité. Záleží len na tebe, či chceš mať výbery z bankomatov po celej Európe zdarma alebo sa ti viac oplatí mať účet zdarma až do 28 rokov či garantovaný úrok na sporení. Dôležité ale je nezaložiť si účet v prvej banke, ktorú stretneš, ale zvážiť si všetky aspekty a prípadne sa poradiť aj s rodičmi o tom, akú banku využívajú oni. Veríme, že sme ti pomohli získať aspoň základný prehľad v tom, aké účty môžeš ako študent mať a uľahčili ti tým výber či motivovali ťa zamyslieť sa nad tým, ktorý už máš.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme