Vysoké školy, na ktoré si ešte stále môžeš podať prihlášku

10. 7. 2022 | Prijímacie konanie

Vysoké školy, na ktoré si ešte stále môžeš podať prihláškuZmenili sa ti plány? Nechcel(a) si ísť na vysokú, ale odrazu si si to rozmyslel(a)? Mal(a) si podanú prihlášku, ale nešlo všetko podľa predstáv? Tak nemusíš zúfať, niektoré školy ešte stále prijímajú prihlášky na štúdium a ty môžeš už na jeseň znova nastúpiť do prvého ročníka.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že na podávanie prihlášok na vysokú školu je už dávno neskoro, ale nie je to tak celkom pravda. Veľa škôl už má prihlášky uzatvorené a práve prebiehajú prijímacie konania, či už dokonca rozosielanie rozhodnutí o (ne)prijatí. Na druhú stranu je ešte stále niekoľko škôl, ktoré dávajú svojim budúcim študentom priestor na prihlášku aj začiatkom leta. Na rozdiel od riadneho termínu podávania prihlášok sa tento letný termín môže nazývať aj ako doplňujúce prijímacie konanie s podaním prihlášky alebo niečo podobné.

Prečo sa to deje?

Niektoré univerzity majú jednoducho dlhšie stanové obdobie prijímania prihlášok na štúdium alebo ich začínajú prijímať neskôr ako iné. Ďalším dôvodom je stále voľná kapacita aj po prvom termíne podávania. Preto sa častokrát môže stať, že škola prijíma prihlášky už iba na niektoré obory a preto môže byť výber zúžený oproti tomu jarnému termínu.

Na ktoré školy si ešte stihneš podať prihlášku?

Školy, ktoré ešte v tejto chvíli prijímajú prihlášky sú napríklad Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá na vybrané bakalárske a magisterské programy má stanovené doplňujúce prijímacie konanie, do ktorého je možné prihlásiť sa do 18. 7. 2022. Ďalšou vysokou školu, ktorá prijme tvoju prihlášku už len na vybrané obory je Vysoká škola múzických umení. Preto pokiaľ ťa zaujíma napríklad divadelný management, máš čas do 15. 8. 2022 a prijímacie skúšky ťa budú čakať krátko na to, koncom mesiaca. Pokiaľ ťa viac láka štúdium mimo Bratislavy, miesto pre teba majú aj na Technickej univerzite vo Zvolene, kde tiež záleží na fakulte, ale niektoré majú termín až do 15. 8. 2022, rovnako ako VŠMU. Toto sú len vybrané školy a určite ich nájdeš viac. Najdôležitejšie je, dôkladne si prečítať podmienky a pokyny na stránkach škôl, kde sa dozvieš všetky informácie, ktoré budeš pri podávaní prihlášky potrebovať.

Na čo si dať pozor?

Pokiaľ zvažuješ túto možnosť, neváhaj a zisti si informácie čo najskôr, aby sa nestalo, že ti termín ujde. Okrem samotného podania prihlášky v stanovenom termíne, si daj pozor aj na to, čo je potrebné spraviť, aby bola tvoja prihláška kompletná a nič ti nechýbalo. Najčastejšie a zároveň druhé najdôležitejšie po samotnom podaní prihlášky je jej zaplatenie. Dôkladne si skontroluj, do kedy musí byť platba uhradená, aby tvoja prihláška nebola považovaná za neplatnú. Ďalšou dôležitou vecou je forma odovzdania prihlášky, väčšine škôl stačí už len elektronická prihláška a nie je nutné ju zasielať poštou. Pre istotou si to však over a v prípade potreby zasielania poštou počítaj s tým, že tvoja obálka môže cestovať aj niekoľko dní. Tak sa uisti, že ju odošleš dostatočne včas, aby stihla v termíne doraziť. Ďalším dokumentom, ktorý môže vysoká škola požadovať je kópia maturitného vysvedčenia. Tú zväčša vyžadujú v papierovej forme a preto platí to isté, ako u posielania papierovej prihlášky. V tejto súvislosti je ešte dobré si overiť, či má byť kópia vysvedčenia oficiálne overená. V tom prípade budeš musieť pred jej odoslaním zájsť za notárom alebo na mestský úrad, kde s originálom požiadaš o overenie.

Pokiaľ sa ti však nepodarí nájsť vhodný obor pre teba, nezúfaj, budúci rok máš ďalšiu príležitosť a viac času na výber. Mnoho mladých ľudí si dalo po strednej škole od štúdia pauzu a po roku sa vrátili do školy s novými skúsenosťami a odhodlaním.


podpora@vysokeskoly.cz