Zorientujte sa na VŠ

31. 8. 2015 | Štúdium na vysokej škole

Začiatok akademického roka sa nezadržateľne blíži. Mnohí sa najmä tešia na novú školu, nové prostredie, nových ľudí, iní sú plní obáv, ako to všetko zvládnu a čo najrýchlejšie sa zabehnú do vysokoškolského kolobehu. Prečítajte si pár rád, ktoré vám pomôžu zorientovať sa.

Počúvajte na zápise

Niektorí už zápis mali, ďalších to ešte len čaká. Vynechať ho v prvom ročníku nie je práve najšťastnejšia voľba. Práve na zápise sú študenti oboznámení so základným fungovaním univerzity pracovníčkami študijného oddelenia, dostanú všetky potrebné potvrdenia aj ISIC, preukaz študenta. Tiež sú oboznámení s fungovaním akademického systému, zapisovaním predmetov, robením rozvrhu. Pár slov môžu prísť povedať napríklad aj zástupcovia študentského parlamentu či iných študentských spolkov a združení. Taktiež môžu prváci dostať knižku sprievodca štúdiom, v ktorej sa nachádzajú všetky podstatné informácie, od mien, adries, kontaktov, až po pravidlá štúdia. Dôležité je na zápise počúvať a robiť si poznámky.

Preštudujte si web školy/sprievodcu štúdiom

Ak ste dostali sprievodcu štúdiom, prečítajte si ho. Určite v ňom nájdete odpovede na všetky základné otázky. Ak vaša škola takúto knižku nedáva, preštudujte si jej webovú stránku. Čítajte, preklikávajte, dôležité stránky si uložte medzi záložky, nech ich máte po ruke vždy, keď budete niečo potrebovať.

Zoznám sa so základnými pojmami

Rektor, doktorand, zápočet, kredity… Od teraz sa budete stretávať s množstvom slov, ktoré ste možno ani nepočuli. Naučte sa, čo znamenajú, pretože sú základom v zorientovaní sa na vysokej škole. Pomôcť vám k tomu môžu napríklad aj tieto články so základnými pojmami I. a II. či prehľad skúšok.

Zorientujte sa v meste

Začiatok vysokoškolského štúdia znamená pre mnohých zároveň začiatok života v novom, neznámom meste. Zorientujte sa v ňom! V dnešnej dobe internetových máp to nie je až také zložité. Nájdite si podľa adries (ktoré sú na webe alebo v sprievodcovi štúdiom), kde sa nachádzajú budovy, v ktorých budete mať hodiny, kde je internát, ako sa dostanete na autobusovú či vlakovú stanicu. Príďte do nového mesta o deň – dva skôr, ako začne vyučovanie, a vydajte sa na prechádzku. Zistite, kade budete chodiť do školy, kde je najbližší obchod alebo kde sa nachádzajú zastávky hromadnej dopravy.

Skontaktujte sa so spolužiakmi

Najrýchlejšie to ide cez sociálne siete. Cez facebookovú stránku či skupinu školy sa nájde pár ľudí, ktorí nastupujú od septembra na rovnaký odbor. Založia svoju vlastnú skupinu a do nej sa postupne pridávajú ďalší budúci spolužiaci. Spolu tak potom môžu zdieľať svoje obavy, tešiť sa, ale aj vymieňať si informácie. Už na zápise sa tak môžu poznať a ich strach sa zmenší, keď tam nebudú sami.

Pýtajte sa starších študentov

Jedna vec je vedieť všetky informácie v teoretickej rovine. Druhá vec je, keď vám niekto povie, ako to reálne funguje v praxi. Niekto, kto to zažil. Najideálnejšie je poznať staršieho študenta, ktorý má rovnaký odbor, na aký sa chystáte vy. Ale nie je na škodu mať „priateľa na telefóne“ aj niekoho, kto chodí len na rovnakú fakultu. Ak nikoho takého nepoznáte osobne, hľadajte ho napríklad v spomínanej facebookovej skupine školy/internátu. Ak chcete názory viacerých, navštívte niektorú z diskusných stránok. Mnoho z nich má aj rubriku vysoké školy. Môžete položiť vlastnú diskusnú otázku alebo si len prečítať reakcie na podobné otázky.

Pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa…

Ak niečo neviete, nie je vám to úplne jasné alebo si nie ste istí, či tomu rozumiete správne, nebojte sa opýtať. Ten, kto sa pýta, sa aj dozvie. Pýtajte sa kohokoľvek, kdekoľvek. Aj pedagógovia v škole chápu, že prvé týždne sa len učíte „chodiť“ v novej životnej situácii a určite neodmietnu pomôcť vám. Nemýľte si ich však s učiteľkami v škôlke, ktoré by vás mali vodiť za ručičku. Opýtať sa môžete, no zároveň sa snažte správať ako dospelí ľudia a byť samostatní.

Ďalšie články k téme