Ako sa pripraviť na prvý ročník na vysokej škole

9. 9. 2022 | Štúdium na vysokej škole

prvý ročník na vysokej školeNástupu na vysokú školu sa častokrát hovorí aj nová etapa života a aj keď sa to môže zdať, ako klišé, niečo na tom predsa bude. Vysoká škola a život popri nej sa u väčšiny študentov zmení v mnohých ohľadoch v porovnaní s tým na strednej škole. Pre mnohých to je šok alebo zmena, s ktorou sa môžu vyrovnávať aj dlhší čas. Pre niekoho môže byť tento pocit nového a nepoznaného nepríjemný, a preto čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa pripraviť do prváku.

Ubytovanie

Najväčšou a najčastejšou zmenou je asi ubytovanie a s ním spojené sťahovanie sa. Keďže väčšina žiakov študuje na strednej škole v blízkosti domova, býva vysoká škola prvou skúsenosťou s ubytovaním mimo domu. To jednak znamená zdanlivo menšiu kontrolu rodičov, ale najmä väčšiu zodpovednosť na samotnom študentovi. V prípade ubytovania na internáte, to môže byť pomyselný strašiak, ale prípadný prvotný šok po pár dňoch pominie a nové ubytovanie sa stane druhým domov. Na túto zmenu je však dobré pripraviť sa vopred, a to najmä psychicky. Len v málo prípadoch sa dajú internáty a internátne izby prirovnať k tým hotelovým, a na to je dobré myslieť. Internátna izba má študentovi pokryť základné potreby vo forme postele, sprchy a priestoru na učenie. Častým bonusom býva práve dobrý spolubývajúci či spolubývajúca. Vybavenie môže byť síce strohé, ale vďaka tomu sa dá internátna izba skvelo prispôsobiť vlastnému vkusu či sa dá trocha zútulniť podľa vlastných predstáv.

Tipy od nás:

  • Pokiaľ máš kamarátov alebo známych, o ktorých vieš, že budú bývať na rovnakom internáte, dá sa častokrát dohodnúť s ubytovacou kanceláriou, aby vám priradili spoločnú izbu. Dobré však je, nenechávať si to až príchod na internát, ale kontaktovať ich vopred s takouto požiadavkou. V taktom prípade je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám to podarí.
  • Na niektorých internátoch môžu takzvané lepšie bloky či izby, ale pre neubytovaného to môže byť ťažké posúdiť. Čo každý považuje za lepšie je síce veľmi individuálne, ale pokiaľ má niekto napríklad preferenciu kúpeľní na izbe namiesto tých na chodbe a pri rezervácii sa nedá táto možnosť zvoliť, môžeš sa informovať v rôznych skupinách (najčastejšie na FB), kde sa združujú už ubytovaní študenti a vedia ti poradiť, o ktorú izbu si máš žiadať. Pokiaľ si nemôžeš vybrať priamo v systéme, stojí za to opýtať sa znova na ubytovacej kancelárii. Za opýtanie človek nikdy nič nedá.

Spolužiaci a nové prostredie

Okrem ubytovania bývajú veľkou zmenou aj ľudia, či noví spolužiaci. Jednotlivé fakulty či študijné programy organizujú pre svojich nových študentov spoločné stretnutie, či “zoznamovák”, ktorý býva prvou príležitosťou, kde sa zoznámiť. Výhodou toho býva práve to, že väčšina ľudí sa nepozná a teda všetci sú na jednej lodi, odkázaní na zoznámenie sa. Častokrát tieto stretnutia pre prvákov organizujú starší študenti, s ktorými je tiež dobré zostať v kontakte a občas si zájsť po radu.

Tipy od nás:

  • Pokiaľ má univerzita, fakulta či priamo odbor svoje sociálne siete, je dobré ich sledovať a zostať tak v obraze, čo sa vždy aktuálne deje.
  • Pokiaľ máte spoločnú skupinu či iný komunikačný kanál, je dobré byť jeho súčasťou, aby ti nikdy nič neuniklo. V prípade, že ešte nie, oplatí sa zvážiť založenie niečoho takého, vždy je dobré byť spoločne v kontakte.

Knihy a skriptá

Samozrejme dôležitou súčasťou výuky sú prednášky či semináre, ktoré majú študenti v rozvrhu, no na rozdiel od strednej školy, sú ešte dôležitejším zdrojom informácií knihy, skriptá či iná (ne)povinná literatúra. Preto je jednak dôležité zaznamenávať si informácie z prednášok, ale zároveň ich čerpať aj z iných zdrojov, keďže nie všetko, čo budú vyučujúci vyžadovať, je súčasťou prednášok, ale je úlohou každého si to samostatne naštudovať. Kde ale zohnať tieto zdroje? Najlepšou možnosťou je, pokiaľ má univerzita vlastné skriptá či vyučujúci poskytne presný zoznam literatúry, ktorej znalosť bude vyžadovať. Informácie o tom, čo je dobré si zabezpečiť ešte pred začiatkom semestra dostávajú prváci aj na spomínaných zoznamovacích kurzoch alebo práve od starších spolužiakov. Práve tí najčastejšie vedia, z čoho sa oplatí čerpať informácie alebo kde potrebné podklady zohnať.

Tipy od nás:

  • Neváhaj sa po povinnej či odporúčanej literatúre obzrieť v antikvariáte učebníc. Vďaka tomu ušetríš častokrát aj viac ako polovicu ceny.
  • Ďalšou výhodnou alternatívou je kontaktovať starších a zistiť, či náhodou niektorí z nich nepredávajú literatúru, ktorú už nepotrebujú alebo nemajú svoje staré poznámky, ktoré sa ti môžu hodiť.

Nástup do prvého ročníka akejkoľvek školy je vždy krokom do niečoho nového a nástup na vysokú školu môže byť tou najväčšou zmenou z nich. Okrem toho, že to prináša veľa nových skúseností, zážitkov a dobrodružstiev, je to aj veľká skúška a tréning samostatnosti. Veríme, že vďaka nášmu článku bude tvoj nástup do prváku o niečo hladší, tak prajeme veľa šťastia.

 

 

 

 


podpora@vysokeskoly.cz