Zdražovanie sa dotkne aj školských internátov

14. 7. 2022 | Aktuality

vysokoškolské internátyZvyšujúce sa ceny sme si všimli asi úplne všetci bez ohľadu na to, či sa dotkli priamo nás, nášho okolia alebo sme o nich počuli v správach. Rastúce náklady na energie sa nevyhli ani vysokoškolským internátom. Tie sú často navyše špeciálnym prípadom, a to z toho dôvodu, že nie sú natoľko zárobkovo činné (ak vôbec), aby si mohli dovoliť ukrojiť zo svojej provízie a ponechať tak ubytovaným rovnaké ceny ako doteraz.

Napríklad Univerzita Komenského už vydala stanovisko, že bude navyšovať ceny za ubytovanie na internátoch Družba UK a Mlyny UK od septembra tohto roku. Podľa tohto stanoviska sa výdavky na energie zvýšili o 40 % v dôsledku pandémie COVID-19, vojnového konfliktu na Ukrajine a znižovania dotácií vysokým školám zo strany štátu. Ceny sa priemerne zvýšia o 10 € až 25 € podľa typu izby a internátu. Podľa vyjadrenia univerzity cena za ubytovanie stúpla len o čiastku, o ktorú internátom narástli náklady a stále sa snažia ponechať jej výšku tak, aby si mohol tento typ ubytovania dovoliť každý.

Aj napriek navýšeniu poplatku je ubytovanie na internáte veľmi dostupnou formou vysokoškolského ubytovania. V prípade ubytovania v prenajímanom byte sú náklady vyššie a dá sa očakávať, že  poskytovatelia bytov budú v cene prenájmu tiež reflektovať zvyšujúce sa ceny.


podpora@vysokeskoly.cz