Internát alebo byt – čo sa oplatí viac?

30. 6. 2022 | Študentský život

Internát alebo bytS vysokoškolským štúdiom prichádza vo väčšine prípadov aj dilema študentského bývania. Ako sa býva na internátoch v našom hlavnom meste venuje pozornosť séria našich predošlých článkov Takto sa býva v Bratislave na internátoch: časť I., časť II. a časť III. No možností na bývanie je rozhodne viac.

Na čo treba myslieť pri žiadaní o ubytovanie, či koľko približne stojí internát rozoberá náš príspevok Prijali ťa na vysokú? Nezabudni na ubytovanie. Študent má väčšinou okrem univerzitných internátov aj možnosť nájsť si súkromný internát či vybrať si rovno podnájom.

Internát alebo byt, čo sa teda študentovi oplatí lepšie? Ak sa prvák chystá do vysokoškolského mesta aj s kamarátmi, zdá sa ako najvýhodnejšia možnosť prejsť si ponuku trojizbových bytov. Ich cena už vyše roka stagnuje vo veľkých mestách kvôli nedostatku záujmu a zároveň sa s vyšším počtom spolubývajúcich rozdelia náklady.

V Bratislave je možné nájsť trojizbák od 580 do 800 eur, v Košiciach od 550-650 eur, v Trnave a Nitre sa ceny pohybujú okolo 620 eur, v Banskej Bystrici približne na hodnote 630 eur, v Žiline sa dá zohnať trojizbový byt za 600 eur, v Trenčíne za 570 eur či v Prešove za 580 eur. A tak ak si banda kamarátov rozdelí jednotlivé izby vo väčšom byte, môžu dosiahnuť nižšie mesačné výdavky .

Situácia na trhu nehnuteľností nie je pre pracujúcich ľudí a už vôbec nie študentov zvlášť priaznivá. Ceny menších bytov neklesajú, ba dokonca naberajú opačný smer. Napríklad v Bratislave sa dá získať jednoizbový byt v cene približne za 400-500 eur na mesiac odvíjajúc sa od lokality a stavu bytu. Podobné sú ceny aj v Košiciach, Nitre či Trnave. Najlacnejšie si vedia jednoizbák zohnať študenti v Trenčíne – za 370 eur a o 10 eur viac v Prešove.

I keď je prenájom v rôznych  veciach omnoho komfortnejšou možnosťou ako internát a niekedy aj lacnejšou, v porovnaní s ubytovaním na internáte však nesie aj nejedno úskalie. Pred nasťahovaním je napríklad vo väčšine prípadov potrebné uhradiť aj zálohu za byt, ktorá býva zväčša vo výške jedného mesačného nájmu. Platí sa ako záruka v prípade poškodenia bytu.
Ďalším úskalím v podnájme môže byť  ťažšie odstúpenie od zmluvy. Kým z internátu sa vie vysokoškolák od-ubytovať v celku jednoducho a na poslednú chvíľu, pri prenájme bytu ide o prenájom na dlhodobejšie obdobie, zväčša najmenej jedného roku. A tak, ak sa študent rozhodne od zmluvy odstúpiť skôr, je pravdepodobné, že mu bude stiahnutý depozit či si bude musieť nájsť za seba náhradu. Podmienky sa samozrejme prípad od prípadu líšia, no takýto je štandardný postup.

Určite pri rozhodovaní o budúcom ubytovaní počas vysokoškolského obdobia treba zohľadniť rôzne faktory. Ak sa už študent rozhodne rozhliadnuť po zdieľanom byte, určite je dobré zvážiť lokalitu a zohľadniť dostupnosť k univerzite, skontaktovať známych či spolužiakov s možnosťou spoločného zdieľania bytu a podobne.
Situácia na trhu nehnuteľností nie je ružová, no zároveň, ak niekomu nevadí zjednávanie, nie je na škodu skúsiť vyjednávacie manévre pri dohadovaní nižšieho nájmu či lepších podmienok v zmluve zo strany prenajímateľa. Všetko to však záleží od okolností. Občas sa nájdu aj ponuky, ktoré zjednávať rozhodne nepotrebujú.

A čo je teda výhodnejšie? Aj byt a aj podnájom majú svoje plusy a mínusy, a tak záleží najmä od preferencií a možností študenta, čo sa mu v konečnom dôsledku ukáže ako výhodnejšie.

Zdroje: www.sme.sk, www.nehnuteľnosti.sk


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme