Ako si užiť Vianoce a nezblázniť sa zo skúškového?

26. 12. 2020 | Aktuality

Vianoce a skúškovéVianoce, ten magický čas v roku, kedy by mal človek spomaliť a užiť si čas s blízkymi. Možno aj ty pri tejto vete počuješ v hlave hlások šepkajúci, ba občas až kričiaci, že ty si predsa niečo také cez sviatky dovoliť nemôžeš. Nemôžeš ostať pokojní, veď je predsa skúškové!

Určite si zachytil všetky tie vtipné meme-obrázky kolujúce po internete, zábavnou formou poukazujúce na úskalia, ktorými si prechádzajú študenti počas skúškového obdobia. Jednou z mnohých pozitívnych vecí týchto obrázkov je možnosť uvedomiť si, že v tomto období nie si sám.

Ak si študentom vyššieho ročníka, pravdepodobne už vieš ako také skúškové prebieha a ako ho zvládnuť, a možno aj nie. Toto obdobie ako magické dokáže byť, na tak stresujúce sa môže premeniť, špeciálne pre prvákov, ktorí ani netušia čo ich čaká a ako to zvládnu. Tu je pár tipov ako si užiť sviatky, splniť si školské povinnosti a nezblázniť sa.

Buď si vedomý svojich povinností

Tento kroj je dosť technický a ako veľmi nevábne to znie, tak veľmi účinné to pre úspešnosť bude. Ideálne je si ešte posledný týždeň školy, posledné hodiny pozisťovať aké povinnosti ťa cez sviatky čakajú. Čo všetko treba odovzdať a splniť pre absolvovanie predmetu. Sú to skúšky či napísanie seminárok? Pozisťuj si deadliny, veľmi účinné je tiež si to všetko prehľadne a chronologicky zaznačiť do kalendára, aby si mal prehľad a vedel čo „horí“ a treba to urobiť ako prvé. Taktiež si napríklad pri seminárnych prácach nezabudni zistiť formálnu stránku, aké riadkovanie či písmo si profesor vyžaduje a ako odkazovať na použité zdroje. Neboj sa pýtať tvojich kolegov a samozrejme, vždy sa môžeš obrátiť aj na profesorov.

Odmeňuj sa

Hovorí sa že najťažšie je s niečím začať, no vytrvať tiež nie je práve tá najľahšia vec. Skús si sľúbiť odmenu za každú prečítanú kapitolu, za naučenú tému, vypracovanú úlohu či za napísanú stranu seminárny…Odmena nech je niečo, čo máš naozaj rád, nemusí to byť práve nejaká sladkosť, ktorej je cez sviatky viac než dosť. Chceš si pozrieť vianočnú rozprávku, super, ale urob to až keď splníš určitý limit povinností. Daj si za cieľ niečo spraviť zo svojich školských úloh, a potom sa choď prejsť či si zdriemni. Pri odmenách sa medze nekladú, buď kreatívny, no skús naozaj úlohy plniť, prípadne pomaličky navyšuj ich kvantitu a nepodvádzaj.

Plň si povinnosti pravidelne

Ďalšia vec, ktorá znie maximálne nevábne a nerealisticky. No sám si určite podvedome uvedomuješ, že je to tá najlepšia cesta, učiť sa pravidelne a nie nárazovo. Snaž sa vyhradiť si každý deň určitý čas, kedy sa budeš venovať školským povinnostiam, najlepšie počas rovnakej časti dňa, čím si vybuduješ funkčnú rutinu. Samozrejme, nie vždy sa to dá, no skús to dodržiavať čo najpravidelnejšie. Rozhodne si učenie neodkladaj na poslednú chvíľu, aj keď je všeobecne známe, že silu a schopnosti študenta noc pred skúškou vôbec netreba spochybňovať.

Oddychuj

Možno si práve ten druhý extrém študenta, ktorý úpenlivo študuje celé dni a ani netuší aké je vonku počasie. Občas sa možno aj pristihneš, že sa učíš a nič si nepamätáš, že čítaš dookola stále tú istú časť textu, pretože sa nedokážeš sústrediť alebo sedíš pred rozpísanou prácou, zasekol si sa a netušíš ako pokračovať. Oddýchni si. Skús to aspoň na päť minút, prejdi sa po izbe, porozprávaj sa s členmi domácnosti, vybehni von. Určite potom budeš pracovať efektívnejšie, prečistíš si hlavu, prídeš na iné myšlienky a napadnú ti nové nápady.

Samozrejme, každému vyhovuje pri štúdiu niečo iné. Niektorí sú nočné sovy, iní ranné vtáčatá, a to je úplne v poriadku, preto sa snaž počúvať, čo vyhovuje práve tebe a nezúfaj, že spolužiaci už majú napísaných päť seminárnych prác a absolvovaných desať skúšok, ty si možno práve ten typ, ktorého k takémuto výkonu dotlačia tie všemocné deadliny.

Nech už je to akokoľvek, veľa síl a hlavne Šťastné a Veselé!

Ďalšie články k téme