Autoškola - druhý domov stredoškolákov

7. 5. 2022 | Študentský život

AutoškolaStredná škola je časom mnohých nových skúšok v živote. Okrem maturitnej skúšky, je stredná škola aj obdobím, kedy mnohí žiaci dovŕšia vek 17 rokov, čo znamená, že môžu pristúpiť ku skúškam na získanie vodičského preukazu. Pokiaľ sa to čoskoro týka aj teba, čítaj ďalej a v skratke sa dozvieš  nie len ako to prebieha, ale najmä máme pre teba tipy, ako sa na skúšky pripraviť.

Čo môžeš čakať

Pokiaľ aj teba čaká autoškola v blízkej dobe alebo máš vo svojom okolí kamarátov, ktorí ju už absolvovali, mnohé informácie pre teba nebudú novinkou. No v prípade, že ešte len začínaš pomýšľať na vodičský preukaz, prinášame ti krátke zhrnutie tých najdôležitejších informácií. Už pár rokov na Slovensku nemusíš byť oficiálne dospelá/dospelý na to, aby si si mohla/mohol sadnúť za volant. Do kurzu môžeš nastúpiť už vo veku 16 rokov a skúšky môžeš skladať od 17. rokov. Následne až kým nedovŕšiš 18 rokov, musíš jazdiť so spolujazdcom, ktorý má aspoň 10 ročnú prax a je zapísaný ako spolujazdec. V prípade, že vodičák získaš krátko pred dovŕšením 18. rokov, musíš so spolujazdcom jazdiť ešte aspoň 3 mesiace.

Kurz v každej autoškole je rozdelený na dva časti, a to na teoretickú a praktickú časť. Teoretická zahŕňa skupinové lekcie, na ktorých sa dozvieš pravidlá cestnej premávky, naučíš sa prvú pomoc a všetko, čo budeš ako vodič potrebovať vedieť. Lekcie prebiehajú spoločne s inými účastníkmi autoškoly, a teda to je časť, ktorej sa musíš prispôsobiť ty. V prípade jázd – teda praktickej časti, si rozvrh plánuješ sama/sám. Záleží na tebe, koľko máš času a koľko jázd týždenne si naplánuješ. Od toho závisí aj doba, za ktorú stihneš celú autoškolu absolvovať. Priemerne to býva 6 – 8 týždňov na teoretickú časť a praktická závisí zväčša na tebe.

Tipy ako sa na skúšky pripraviť

Každá autoškola používa iní spôsob výuky. Väčšinou majú ale spoločné alebo podobné výukové materiály, z ktorých čerpáš teoretické informácie. V nich nájdeš podrobne popísané pravidlá, ktoré s tebou na prednáškach preje vyučujúci kurzu. Veľkú časť prípravy na teoretickú časť skúšky tvoria aj testy, ktoré musíš absolvovať ešte predtým ako si pripustená/pripustený k záverečnej jazde. U tých platí, že opakovanie je matkou múdrosti. To vedia aj vývojári mobilných aplikácií, ktorí tiež zistili, že mať možnosť opakovať si pravidlá a značky pri každej voľnej príležitosti a jednoducho v mobile, je cesta k úspešnému zvládnutiu teoretickej časti. vybrali sme preto aj pre teba 2 aplikácie, vďaka ktorým sa môžeš na ostrý test pripravovať aj po ceste autobusom či v inom voľnom čase.

Autoškola 2022 Sk – Vodičák

 V tejto aplikácií nájdeš prístup k aktuálnym testom podľa toho, aký typ vodičského preukazu si robíš. Pri stiahnutí aplikácie si zvolíš, ktoré testy budeš potrebovať a aplikácia ti stiahne tú najaktuálnejšiu verziu. Okrem teda toho, že v rámci aplikácie si môžeš zdarma urobiť 50 % testov, nájdeš v nej aj precvičovacie otázky alebo môžeš všetkými otázkami listovať a tak sa učiť, ktorá z možností je správna. Aplikácia ponúka aj štatistiky precvičovania, vďaka čomu vieš, ako sa ti darí. Pokiaľ by si mal(a) záujem o plnú verziu, teda o všetky testy, o kompletný súbor otázok a o kategóriu problematických otázok, môžeš si zakúpiť rozšírenie za 1,99 EUR.

Q-Značky SK

Ďalšou aplikáciou vhodnou na prípravu je Q-Značky SK a ako už z názvu vyplýva, je zameraná práve na dopravné značenie. V aplikácii nájdeš zoradené všetky značky podľa kategórií a pri  každej je uvedený aj popis, čo presne značka znamená. Okrem tohto prehľadu si môžeš v aplikácii robiť aj testy venované iba značkám, čo je na hĺbkové precvičovanie skvelý spôsob.

Tak pokiaľ ťa čakajú skúšky, veríme, že sa ti naše tipy na aplikácie pomôžu v príprave a budeme ti držať palce.


podpora@vysokeskoly.cz