COVID a vysoké školy

6. 11. 2020 | Aktuality

covidUž je to nejaký ten týždeň, čo si študenti museli zvyknúť na neštandardný spôsob výučby. Vládne opatrenia, v snahe zamedziť šíreniu pandémie, opäť uzatvorili takmer všetky typy škôl až na pár výnimiek, akými sú napríklad prvé stupne základných škôl a pod. Snáď takmer každý dúfal, že k tomuto kroku sa nebude nutné uchýliť, no stalo sa, a tak sa študenti pasujú s touto výzvou najlepšie ako je v ich silách.

Táto forma vzdelávania prináša predsa aj nejaké tie výhody. Jednou z najlepších a najzásadnejších je asi tá, že študent sa vie hodiny zúčastniť v podstate odkiaľkoľvek, čo prevažne znamená z pohodlia domova a ešte lepšie z pohodlia a tepla svojej postele. Baviť sa o efektivite takejto hodiny je už iná vec. Študenti nemusia nikám dochádzať, čo je tiež obrovská výhoda, a tým si vlastne chránia svoje zdravie. Tí šťastnejší si môžu semester nažívať v službách „mama hotelu“, čím možno oddialia varenie legendárnych intrákovských špecialít a kulinárskych skvostov známych ako vifon polievky.

Pre mnohých však dištančná výučba predstavuje nejednu prekážku. Od chýbajúcej techniky cez nedostatok pokoja na učenie sa. Nezaobíde sa  to ani bez začiatočných zoznamovačiek s rozličnými online streamovacími platformami, akými sú Teams či Zoom. Taktiež predstavujú úskalia nečakané udalosti pod čím sa dá predstaviť napríklad výpadok elektrického prúdu, nehovoria o náhlych a najmenej žiadaných prípadoch, keď sa v tej chvíli pokazí životne dôležitá elektronika.

Aby sme sa tu však nenechali vtiahnuť do negatívnej a pochmúrnej atmosféry, pripomeňme si staré dobré príslovie, že všetko zlé je vlastne na niečo dobré. Vďaka tejto situácii vznikajú na sociálnych sieťach rôzne skupiny. Jednou je napríklad stránka na Instagrame; @online-vyucba, ktorá si za svoju krátku existenciu získala už cez 35 tisíc sledovateľov, čo je úctyhodné číslo. Stránka zdieľa rôznorodé vtipné, niekedy až ťažko uveriteľné zážitky z online vyučovania. Na Facebooku sa napríklad rozhodne oplatí sledovať stránku; priznania vysokoškolákov, ktorá baví internetový svet pre zmenu zábavnými meme-obrázkami o tom ako to na takej online hodine môže vyzerať.

Dištančné vzdelávanie predstavuje mnoho výhod, tých nevýhod možno ešte o trošku viac. To však v  konečnom dôsledku predstavuje aj prezenčná forma vyučovania. Určite je to obrovská výzva pre každého, ako učiteľov tak žiakov. Prvé ročníky stredných a vysokých škôl sa určite tešili ako spoznajú nových kamarátov a súputníkov, s ktorými budú môcť zdieľať strasti a útrapy študentského života a aj keď sa tak vlastne už stalo vo virtuálnom priestore či počas prvých týždňov ešte regulárneho vyučovania, nevyrovná sa to bežnému vzdelávaniu ako ho poznáme z pred-covidových časov. Preto neostáva nič iné ako si dávať na seba pozor, byť zodpovedný a vďaka tomu sa bude možné čo najskôr stretnúť v školských laviciach či na spoločných chodboviciach. A dovtedy, ako sa hovorí; „Zoom it till you make it“.