Dianie około nás - ako ho zvládať sledovať?

26. 5. 2022 | Aktuality

Zdroje informácií Zdroje informácií sú v súčasnosti veľmi diskutovanou témou. Na jednu stranu máme také množstvo zdrojov ako nikdy predtým, no zároveň to znamená, že sa môžeme cítiť presýtení informáciami. To môže viesť k tomu, že môžeme mať pocit, že už nevieme čomu veriť alebo že nemáme dostatok času na to, aby sme stíhali sledovať aktuálne dianie okolo nás. Najčastejšie sa hovorí, že informácia bude pravdivá, pokiaľ sme si ju overili v aspoň 3 relevantných zdrojoch. To ale nie je vôbec ľahké z časového hľadiska a zároveň vzniká otázka, čo sú to relevantné zdroje. Kritéria sú rôzne, ale ako príklad si môžeme uviesť majiteľov médií, ktorí môžu a nemusia zasahovať do obsahu ich médií. Ďalej je to príslušnosť či náklonnosť k nejakej politickej strane alebo k záujmom štátu. Napríklad na Slovensku máme verejnoprávne média, ktoré sú financované z koncesionárskych poplatkov obyvateľov, aby bola zabezpečená čo najväčšia nestrannosť a média „patrili” ľudom. Na Slovensku je našťastie ešte mediálna situácia v porovnaní s inými krajinami ešte celkom na veľmi dobrej úrovni.

Ako sa ale najlepšie dostať ku kvalitným informáciám a zostať v obraze? Najlepším receptom je pravidelnosť. Niektorým vyhovuje každý deň počúvať spravodajské podcasty, iným zasa pravidelná pol hodina pri raňajkách s výberom toho najdôležitejšieho a iným zasa večerné správy. Tento formát vás udrží v obraze, v prípade ale, že sa vás nejaké dianie zaujíma viac a chcete sa o ňom dozvedieť do hĺbky, niektoré média organizujú pravidelné diskusie s rôznymi odborníkmi na rôzne témy. Napríklad Denník N organizuje diskusie v Bratislave, ale aj v ďalších mestách po Slovensku, ktoré reagujú na súčasné dianie v spoločnosti. Najlepší prehľad debát získaš na ich Facebookovej stránke Diskusie Denníka N, kde si môžeš rovno kúpiť aj lístky.

Ako ale zvládať sledovať všetko, čo sa deje okolo nás?

  1. Vyber si média, ktoré ty považuješ za relevantné a spoľahlivé – over si ich pôvod, majiteľa, všeobecné vnímanie daného média.
  2. Vytvor si zvyk – stanov si pravidelný čas, kedy sa budeš získavaniu nových informácií venovať
  3. Keď ťa niečo zaujme, skús sa obzrieť, či nie je v tvojom okolí príležitosť, pri ktorej by si mohla/mohol získať o danej téme ešte viac informácií – napr. diskusie a besedy
  4. Občas skús zamieriť aj do tebe neznámych vôd, aby si nezostával(a) zatvorená/zatvorený vo svojej mediálnej bubline.

podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme