Frugalizmus – je menej práce kľúčom k šťastnému životu?

5. 9. 2022 | Aktuality

FrugalizmusFrugalismus je alternatívnym životným štýlom a filozofiou, ktorý nie je až tak známy, nie je o ňom až tak počuť, no určite stojí za zmienku a môže zaujať. Veľmi zjednodušene by sa dalo povedať, že  podstatou frugalizmu je finančná nezávislosť s jednoduchým, no o to šťastnejším životom s málom.

Slovo je odvodené od latinského frugalis, čo znamená skromný a používa sa na opis tých, ktorí sú spokojní s jednoduchým životom. To znamená, že človek nepotrebuje najnovší telefón, najluxusnejšie kúsky značkového oblečenia či nebude každý deň chodiť do drahých reštaurácií a na exkluzívne dovolenky. To však nemusí odzrkadľovať pochmúrny a smutný život. Práve naopak, cieľom frugalizmu je získať takú úroveň organizovanosti, ktorá umožní dosiahnuť finančnú nezávislosť a viesť výhľadovo lepší život.

Počiatky hnutia sa datujú do USA ako reakcia na konzumný spôsob života. Frugalizmus teda môže byť vnímaný ako forma nekonzumného spôsobu života, ktorý spočíva v jednoduchosti. Pozornosť si časom získal najmä v Nemecku. Koncept je stretom reakcie a spôsobom boja proti kapitalizmu a konzumnému spôsobu života, hyperprepojenému svetu a duševnej nepohode v pracovnom prostredí. Filozofia frugalizmu vytvára morálnu, decentralizovanú a zjednotenú spoločnosť, ktorej vládne rozum.

Pri slove dôchodca sa každému vybaví zväčša človek v jeho šesťdesiatich-sedemdesiatich rokoch, trpiaci množstvom chorôb a s nudným životom. Tejto predstave by sa dalo vďaka frugalizmu vyvarovať. Jeho cieľom je ísť do dôchodku v čo najskoršom veku, a tak si naplno užiť produktívne roky svojho života.

Finančná nezávislosť ako kľuč k lepšiemu životu

Koncept je postavený na nosnej myšlienke lepšieho života vedeného vlastným tempom, a to i za cenu nižšieho finančného zárobku. Ide teda o snahu menej utrácať, viac šetriť, a to s cieľom odbremeniť sa od spoločenského tlaku a so snahou dosiahnuť finančnú nezávislosť. Frugalizmus selektuje všetko čo je prebytočné a nepodstatné. Ľudia, ktorí sa touto filozofiou riadia volia namiesto vecí, ktoré chcú, tie ktoré potrebujú. I keď sa zdá, že veľa vecí je v živote potrebných, vôbec to tak nie je. Stačí popremýšľať, za čo človek utráca a hľadať lepšie spôsoby míňania, ale i šetrenia peňazí.

Dôvodov na osvojenie si takéhoto štýlu života môže byť viacero. Ide o dôvody osobné ako zdravie, rovnováha medzi životom a prácou, dôvody ekologické, finančné či politické.

Dalo by sa povedať, že Frugalizmus je konceptom hraničných možností. Človek zmení svoj životný štýl, investuje rozumne svoje úspory a zníži svoj mesačný rozpočet so snahou čo najviac šporiť. Ľudia sa vďaka takémuto štýlu života dokážu odbremeniť od existenčných obáv spojených s peniazmi a vedú zdravší životný štýl, aby sa oslobodili od strachu z vyhodenia z práce či nezdravého stresu, ktorý dokáže viesť k vyhoreniu.

Frugalizmus ako taký ma viacero foriem a podôb. Podskupina neo-frugalizmus je zväčša v skupine dvadsiatikov, ktorí žijú s rodičmi, snažia sa osamostatniť a ich finančná situácia nie je zvlášť pozitívna. Preto sa zamerajú na to čo reálne potrebujú, než na to čo by chceli. Ich chovanie nie je tak impulzívne a sústredia sa viac na hodnotu a kvalitu vecí, ktoré si zadovážia.

Druhou skupinou sú predčasný dôchodcovia. Ide o ľudí, ktorí sú po dlhoročnom plánovaní a dôkladnom investovaní rozhodnutí v svojich tridsiatich/štyridsiatich prestať pracovať. Do predčasného dôchodku môžu odísť vďaka organizačným schopnostiam, odhodlaniu a finančnému zabezpečeniu. Predčasní dôchodcovia sa tak často zmerajú na oblasť dobrovoľníctva a napĺňanie ich vnútorných túžob.

Podskupinou frugalizmu je aj pomalý životný štýl. Slow fashion a slow food sú trendmi ako spomaliť v tomto uponáhľanom svete. Myšlienku spomaliť presadzuje aj slow life frugalizmus, ako životný štýl, ktorého podstatou je pomalšie životné tempo a návrat k autentickosti.

Frugalizmus by sa mohol mylne zamieňať za minimalizmus. Kým sa minimalizmus sústredí na vlastnenie čo najmenšieho počtu vecí, frugalizmus sa zameriava na utrácanie len za potrebné veci do budúcnosti, míňanie čo najmenej peňazí, aby človek nebol od nich tak závislý.

Frugalizmus nie je chudobou, ale úmyselnou skromnosťou. I keď tento alternatívny životný štýl nie je určite pre každého a každého ani nezaujme, je dobre zamyslieť sa and vlastnými finančnými nákladmi, kde sa peniaze utrácajú a či je to naozaj potrebné. Môže byť podnetom na zamyslenie, ako chcem stráviť produktívne roky svojho života a či práve frugalizmus nie je cesta. A kedy o tom začať uvažovať ak nie práve počas študentských čias?!

Zdroje: www.welcometothejungle.com

 

 


benusova@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme