Novoročné predsavzatia študentov. Ako byť úspešný v ich dodržaní?

15. 1. 2023 | Študentský život

Novoročné predsavzatia Začiatok roka sa pre mnohých častokrát spája aj s novoročnými predsavzatiami. Mnohí si na začiatku každého roka stanovia pre seba akési záväzky, ktoré sa viac či menej snažia počas nadchádzajúcich 12 mesiacov dodržiavať. Niektorí si ich napíšu na začiatok nového diára, iní do telefónu, na chladničku či si ich len vnútorne pre seba pomenujú a držia si ich v hlave.

Najčastejšie sa predsavzatia týkajú životného štýlu, či už ide o chudnutie, zdravšie stravovanie, cvičenie alebo o zbavenie sa nejakého zlozvyku. Ďalšie významné predsavzatia sa týkajú trávenia času. Dnešná doba sa zvykne spájať s množstvom času, ktorý trávime prácou a v dôsledku toho sa množstvo ľudí zaväzuje tráviť viac času s rodinou, s priateľmi či cestovaním. Novoročné prísľuby majú u mnohých podobnú povahu, ale sú aj skupiny, ktorých predsavzatia sú rozšírené o také, ktoré sa týkajú aj fáze života, ktorou prechádzajú a študenti sú jednoznačne jednou z týchto skupín.

Študenti nie sú výnimkou medzi tými, ktorí si takéto novoročné predsavzatia zvyknú dávať. Tie ich sa častokrát týkajú práve štúdia a ich študentských povinností. Či už ide o stredoškolákov alebo vysokoškolákov, asi najpopulárnejšie je navýšenie času, ktorí sú odhodlaní venovať štúdiu. Rovnako sa predsavzatia zvyknú týkať plnenia študentských povinností, či už ide o plnenie všetkých zadaných úloh a projektov, ich včasné odovzdávanie alebo neodkladanie skúšky na posledný možný termín.

Čo robiť pre to, aby sa predsavzatia naplnili?

Uvádza sa, že svoje predsavzatia dodrží približne len 12 % ľudí, ale zároveň všetci tí, ktorí si predsavzatie dajú, majú až 10-krát väčšiu šancu, že svoje správanie zmenia oproti tým, ktorí si žiadne predsavzatie nedajú a zároveň sú títo ľudia s predsavzatiami optimistickejší voči budúcnosti.

To, aby sa nám darilo stanovené záväzky voči sebe dodržiavať môžeme ovplyvniť postupom, ako si ich stanovíme a ako k nim budeme pristupovať počas ich napĺňania.

Na začiatku sme pomenovali najčastejšie predsavzatia ako chudnutie, zdravšie stravovanie, navýšenia času vzdelávania sa a ďalšie. Tieto majú spoločné práve to, že sú nekonkrétne. Pokým si len povieme, že sa budeme od nového roka viac učiť, tak to nemusí stačiť na to, aby ste tento cieľ naozaj naplnili. Oveľa jednoduchšie je, pokiaľ si stanovíte jednotku, ktorá bude určovať, čo to viac znamená. Pokiaľ máte pocit, že to je o čase, tak ľahšie naplníte svoje predsavzatie, keď si poviete, že sa budete denne o hodinu viac učiť. Takto jednoznačne stanovený cieľ je oveľa ľahšie merateľný ako len všeobecné slovo viac.

Menej je viac. To platí aj pri novoročných predsavzatiach. Pokiaľ ste si vytvorili dlhý list toho, čo by ste tento rok chceli, tak si skúste jednotlivé záväzky označiť číslami podľa priority a dôležitosti. Pokiaľ ste minulý rok nestíhali odovzdávať práce do školy načas a zároveň chcete viac cestovať, tak možno stojí za zváženie uprednostniť predsavzatie spojené so štúdiom a podobne. Takto si viete vyselektovať tie najdôležitejšie a tak vďaka tomu znížiť ich počet, čo je tiež jeden z dôležitých predpokladov úspechu ich dodržania.

V neposlednom rade nenechajte sa predsavzatiami pohltiť. Tieto novoročné záväzky nemajú byť strašiakom, ale hnacím motorom. Preto nevytvárajte na seba tlak, oveľa rozumnejšie je si ich napĺňanie rozplánovať, rozdeliť na menšie celky. Ľahšie sa budú napĺňať, ale najmä vás nebudú stresovať, čo rozhodne nie je ich účelom.

Tak nech už patríte medzi tých, ktorí si novoročné predsavzatia dávajú alebo nie, môžete si prevziať niektoré myšlienky ich napĺňania aj pre iné menšie a krátkodobejšie predsavzatia súvisiace so štúdiom. A pokiaľ aj vy začínate rok týmito záväzkami, tak veríme, že sa vám podarí naplniť všetky, ktoré si stanovíte.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme