Nový rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety

10. 12. 2020 | Aktuality

Nový rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety  Prezidentka Slovenskej Republiky dňa 3. decembra vymenovala nového rektora VŠZaSP sv. Alžbety, ktorým sa stal Juraj Benca zvolený akademickým senátom.

Rektor je najvyššie postaveným akademickým hodnostárom a štatutárnym orgánom vysokej školy, riadi ju a je jej oficiálnym zástupcom na verejnosti.

Dôležitosť rektorského postavenia nezabudla pri menovaní vyzdvihnúť ani prezidentka Zuzana Čaputová: „Vážený pán rektor, verím, že dobré meno nielen vašej školy, ale aj pre dobré meno nášho vysokého školstva sa vo svojej funkcii zameriate aj na to, aby na pochybnosti o udeľovaných tituloch nemala verejnosť v budúcnosti už žiaden dôvod.”

Toto vyhlásenie zaznelo v jej príhovore, po tom čo poukázala na pochybnosti v spoločnosti vzťahujúce sa k získavaniu PhD. titulov aj pre osoby, ktoré sa nevenovali odbornej práci či vedeckému výskumu v odboroch ponúkaných vysokou školou.

Ďalšia obava smerovala k počtu udelených hodností profesor v odboroch ošetrovateľstva, nakoľko udelený počet násobne prevyšuje množstvo v porovnaní napríklad so susedným Českom.

Taktiež v príhovore spomenula problém s odlivom študentov do zahraničia, častokrát z dôvodu lepšieho renomé zahraničných univerzít.

Vzniesla apel na rektora, aby sa hľadali riešenia a bolo možné pochybnosti považovať za neopodstatnené.

Prezidentka však nezabudla vyzdvihnúť ani prínos vysokej školy v oblasti početných zahraničných misií, na ktorých sa vysoká škola aktívne zúčastňuje, ako aj nový rektor Juraj Benca.

Vysoká škola sa vo veľkej miere snaží využívať svoje prostriedky aj pri zvládaní momentálnej pandémie Covid-19.

Zdroje: Kancelária prezidenta SR. Dostupné na: https://www.prezident.sk/