Odovzdávanie bakalárskych prác

6. 4. 2021 | Študentský život

Odovzdávanie bakalárskych prác Je tu to obdobie strašiaka s názvom „Bakalárska práca“. Síce sa termín na odovzdávanie bakalárskych prác z dôvodu komplikovanej situácie zapríčinenej Corona krízou v mnohých prípadoch posunul, bakalárska práca sa sama nenapíše a je najväčší čas ju doťuknúť dokonca.

K posunu deadlinu na odovzdanie prišlo aj z dôvodu zatvorenia knižníc, ktoré by mali byť esenciálnym zdrojom pre písanie teoretickej časti bakalárskej práce. Tieto pramene sa dajú čiastočne suplementovať cez online zdroje, keďže mnohé školské, ba dokonca mestské knižnice sprístupnili svoje diela aj počas pandémie v online forme. No vševediaci internet ponúka aj množstvo ďalších relevantných možností získavania informácií. V článku Kde hľadať zdroje pre bakalársku a diplomovú prácu nájdete niektoré pre inšpiráciu.

Dôležité pri písaní bakalárskej práce a čerpaní zdrojov je dodržiavanie pravidiel citovania, používania parafráz, anotácií a treba si dať si pozor na „Plagiátorstvo na Slovensku: čo o ňom neviete?“.

Z praktickou častou bakalárskej práce to už však nie je tak jednoduché a aj preto dochádza k posunu termínov odovzdania bakalárskej práce či k určitému zvoľneniu a možnosti náhrady tejto časti bakalárskej práce, ktorá si častokrát vyžaduje osobnú prítomnosť v laboratóriu, na univerzite či na praxi a praktickom vyučovaní v školách.

Aj keď sa napísanie bakalárskej práce za skomplikovaných podmienok zdá ako sizyfovská práca, nezúfajte. Dôležité je nenechávať si písanie na poslednú chvíľu, a to ani vtedy, ak ste typ študenta, ktorý je najproduktívnejší, „keď mu horí pod zadkom“. Je dôležité si minimálne vyhľadať relevantné zdroje a splniť praktickú časť, nech vám už na poslednú chvíľu ostáva teda len „samotné“ napísanie práce.

Najdôležitejšie je ale ostať v psychickej pohode! Nech už sa v nej udržujete akokoľvek, napríklad „Športujte počas štúdia“ . Ak však budete mať pocit, že je toho na vás priveľa, nezabúdajte na vaše „Duševné zdravie“ a bez váhania kontaktujte psychologickú poradňu vašej školy, na ktorú ma každý právo.