Duševné zdravie

14. 1. 2021 | Študentský život

Duševné zdravieVysoká škola, a teda najmä obdobie skúškového, dokáže byť psychicky veľmi náročné. Je to úplne prirodzené a nie je za čo sa hanbiť.

Možno to poznáte, škola vás nebaví či vecí nejdú podľa vašich predstáv. Skúšky sa vám nedaria, musíte ich opakovať, máte veľa deadlinov, pocit, že nič nestíhate a zdá sa vám, že nemáte okrem školy žiaden život. Možno cítite strach zo zlyhania, nátlak okolia…

Sú rôzne spôsoby ako si zachovať psychickú pohodu a každému vyhovuje niečo iné. Niekomu pomáha šport, pri ktorom si prečistí hlavu a nadobudne nadhľad. Inému pomáha meditácia. Ďalšiemu cestovanie, kedy načerpá nové sily a následne problémy rieši s čistou hlavou, no nie vždy sa dajú problémy odložiť na neskôr, všakže? Iným pomáha, keď sa o problémoch a trápeniach rozprávajú s kamarátmi či rodinou. Pri takejto reflexii si možno človek uvedomí, že vlastne veci, ktoré sa zdajú ako neriešiteľné, vôbec také nie sú.

Každý sa môže ocitnúť v bezradnej situácii a mať pocit, že neexistuje východisko z danej situácie, problémy prerastajú cez hlavu a zdajú sa neriešiteľné. Čo však možno viacerý ani netušia je, že mnohé univerzity ponúkajú kariérnu či psychologickú poradňu s odborníkmi, nezávislú a plne diskrétnu, kedy sa dá dohodnúť na osobnom stretnutí (v týchto časoch skôr to online) a  psychológovi sa dá vyrozprávať alebo požiadať o radu.

Návšteva poradne býva bezplatná a je určená pre každého študenta! Nemusí to byť nevyhnutne len v prípade problémov, školských trápení či trápení osobnostných a partnerských. Častokrát poradňu vyhľadávajú aj študenti (či zamestnanci), ktorí chcú spoznať samých seba, reflektovať svoje pocity a pracovať na vzťahoch s ostatnými ľuďmi.

A hlavne, vôbec nie je hanba vyhľadať pomoc odborníka! Je to naopak odvážny krok.

 

Ďalšie články k téme