Olympiáda kritického myslenia pracuje na vylepšeniach

15. 8. 2023 | Aktuality

Olympiáda kritického mysleniaOKM je skratkou pre Olympiádu kritického myslenia, ktorú organizuje Slovenská debatná asociácia. Olympiáda reaguje na nedostatok vzdelávania v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti mladých ľudí. Súťažiaci dostávajú zadania na rozpoznanie dezinformácií, učia sa správne argumentovať, zlepšujú svoje schopnosti v čítaní grafov a mnohé ďalšie.

Tento školský rok prebehol jej 2. ročník a záujem účastníkov narástol až na takmer 6000. S tým súvisia aj nároky na organizáciu celej súťaže a navyše sa organizátori snažia skvalitňovať celú súťaž a vyhodnocovanie odpovedí súťažiacich je podstatnou súčasťou.

Organizátori sa preto rozhodli zamerať práve na túto oblasť a na jej zdokonalenie osloviť verejnosť a organizujú hackathon. Nevyhnutnou súčasťou olympiády sú otvorené otázky, teda také, na ktoré súťažiaci odpovedajú vlastnými slovami.

Opravovanie takýchto otázok je však pri takom množstve súťažiacich časovo a ľudsky náročné. Preto je cieľom hackathonu vymyslieť aplikačné prostredie pre automatizáciu opravovania textových odpovedí. Organizátori ponúkajú možnosť prísť s vlastným riešením či otestovať pripravené modely.

Veríme, že v ďalších ročníkoch bude počet účastníkov aj naďalej rásť a takéto aktivity im budú zlepšovať zážitok z celej súťaže.

Ďalšie články k téme

Ako sa vysporiadať s rozhovormi, ktoré nám nie sú príjemné?

V živote sa ocitneme v mnohých situáciách a rozhovoroch, ktorým by sme sa v ideálnom svete najradšej vyhli. To však bohužiaľ nie vždy ide, a preto musíme vedieť, ako reagovať tak, aby nevznikol zbytočný konflikt. O tom vie aj Férová nadácia O2, ktorej záujmom je, aby ľudia vedeli nájsť spoločnú reč. Preto finančne podporuje projekty […]

čítajte viac

Pracovný zošit Kritické myslenie je už v predaji

S ohľadom na povolebné obdobie, ktoré zažívame, ale aj na dobu, v ktorej žijeme, teda dobu obrovského množstva informácií, je kritické myslenie základnou schopnosťou, ktorú by sme mali mať. Bohužiaľ tomu tak nie je a z veľkej časti to je dôsledkom nastavenia systému školstva u nás. Našťastie sa proti tomu snaží veľa ľudí bojovať a […]

čítajte viac

Odborníkmi na boj proti korupcii už za 4 mesiace

Nadácia Zastavme korupciu je celoštátne známou organizáciou. Vedeli ste ale, že jednou z jej aktivít je aj Protikorupčná akadémia? 3. ročník práve prebieha a 30 účastníkov má za sebou úvodný tréning. Čo je protikorupčná akadémia?  Ide o 4-mesačný bezplatný program zameraný na vzdelávanie, osvetu a aktivizáciu mladých vo veku 17-28 rokov. Vybraní účastníci sa počas […]

čítajte viac