Podcasty, ktoré sa oplatí počúvať

5. 5. 2022 | Študentský život

podcastRozhovory, diskusie, prednášky, monológy a mnoho ďalšieho. To sú podcasty. Mnoho ľudí už podľahlo fenoménu počúvania podcastov. Dokonca aj takí, ktorí nemali pôvodne vôbec zvyk aktívne počúvať hudbu. Kratšie či dlhšie zvukové nahrávky sa stali súčasťou našich ciest do školy či práce, naši rán pri chystaní sa alebo aj upratovania, aby sme si ho niečím spríjemnili.

Pokiaľ aj ty patríš medzi podcastových nadšencov máme pre teba pár tipov na zaujímavé počúvanie pre mladých ľudí. Pokiaľ ale si ale k podcastovaniu ešte len hľadáš cestu, veríme, že toto je skvelý začiatok a ver, že tento žáner je aj pre teba.

Schooltag

Počul(a) si už o podcaste, ktorý ti veľmi pomôže v príprave na maturitu? Pokiaľ nie, určite sa ti zíde či už na terajšie ústne maturity alebo aj pri tej budúcoročnej. Schooltag alebo aj Maturita s Hashtagom je podcastová séria určená stredoškolákom zaoberajúca sa rôznymi témami naprieč predmetmi. Veľmi populárne sú diely #Čitateľský denník. Každý diel je venovaný inému dielu z povinnej literatúry a prináša nie len zhrnutie obsahu samotného diela, ale autora a dielo aj zasadzuje do širšieho kontextu. Dozvieš sa tak niečo aj o období, v ktorom autor pôsobil a ktoré malo vplyv na jeho/jej tvorbu. Ďalšiu časť tvoria diely #Angličtina, ktoré sú venované rôznym témam, s ktorými by si sa mohla/mohol stretnúť pri ústnej maturitnej skúške. Vypočutím týchto dielov získavaš novú slovnú zásobu v danej tému, zdokonaľuješ si počúvanie, ktoré je tiež súčasťou maturity a ešte navyše ťa inšpirujú k tomu, čo môžeš k danej téme hovoriť, keď si ju vytiahneš. Podobne je spracovaná aj občianska, kde  dozvieš o jednotlivých témach od ekonómie cez sociológiu až po filozofiu. Každý diel ma okolo 10 minút, takže sú to naozaj len hlavné zhrnutia, no je to skvelá forma na opakovanie.

Na Grösslingovej 53

Podcastová séria na Grosslingovej 53 má nie len zaujímavý názov, ale ešte zaujímavejších hostí. Tento podcast vzniká pod rukami študentov zo súkromnej vysokej školy Bisla v Bratislave a práve  jeho nezvyčajný názov je odvodený od ulice, kde sa škola nachádza. Podcast sa podľa slov tvorcov zaoberá „Témami, ktoré trápia mladých ľudí, no týkajú sa všetkých.” Záber tém je naozaj široký, ale čo je najdôležitejšie, pozývajú si hostí, ktorí pôsobia na verejnej scéne a daným témam sa bezprostredne venujú vo svojom každodennom živote. Vďaka tomu jednotlivé diely reagujú na súčasné spoločenské dianie, ale zároveň majú vďaka hosťom záruku odbornosti. V tejto chvíli si môžete už vypočuť napríklad epizódy o slovenskom vzdelávacom systéme s Jurajom Hipšom, o vzťahu mladej generácie a demokracie s Martinom M. Šimečkom či o sociálnych sieťach a ich dopade na spoločnosť s Michalom Vašečkom. Každý diel má približne 40 až 50 minút a vychádza každý piatok. A prečo sme vybrali práve tento podcastu to tohto výberu? Pretože rozoberá témy, ktoré sa bezprostredne týkajú mladých ľudí s hosťami, ktorý k nim majú čo povedať.

Piatoček

Už si si niekedy hovoril(a), že by si aj začal(a) sledovať aktuálne dianie, ale tie správy sú proste nuda? Máme pre teba tip na počúvanie, ktoré ťa udrží v dianí okolo teba, ale zároveň ti zdvihne kútiky. To je podcast Piatoček. Piatoček vychádza ako jeden z podcastpv denníka SME avšak od tých ostatných sa v niečom trochu líši. Rovanko ako všetky, informuje, ale robí to atipickým spôsobom – satiricky. Niečo môžu naznačiť aj samotné názvy jednotlivých dielov ako Oscar, Slota a pár facek či Na Tri krále, zle je stále a ďalšie. Avšak pre plnohodnotný zážitok je nutné si tento podcast vypočuť. Každý diel má približne 15 minút a informuje ťa o tom najdôležitejšom dianí za posledný týždeň.

Zaujímavých podcastov je obrovské množstvo a každý si medzi nimi nájde ten svoj obľubený, bez ktorého už by ani nebol deň. My sme tieto tri vybrali na základe vlastnej skúsenosti práve preto, že by sa vám, mladým ľuďom, mohli páčiť a zároveň by vám mohli priniesť nové či zaujímavé informácie.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme