Prácu učiteľov je dôležité oceňovať

6. 9. 2022 | Aktuality

Práca učiteliek a učiteľovPrácu učiteliek a učiteľov vedia najlepšie oceniť a ohodnotiť samotní žiaci. V tom spočívajú aj najvýznamnejšie učiteľské súťaže Zlatý Amos a Učiteľ Slovenska. Takéto ceny majú za cieľ vyzdvihnúť dôležitosť vzťahu učiteľa a žiaka. Učitelia sú dôležitými a formujúcimi osobnosťami v životoch detí a mnohí sú pre svojich žiakov životnými vzormi, a to je dôležité oceniť. Obe ceny sú založené na princípe, že žiačka či žiak (ale aj iné okolie) nominujú učiteľku či učiteľa, ktorého považujú za toho najlepšieho, najinšpiratívnejšieho a najprínosnejšieho.

Cieľom oboch cien je tak nie len oceňovať jednotlivé osobnosti spomedzi učiteľov, ale zdôrazniť aj dôležitosť tejto profesie, zmeniť pohľad spoločnosti na túto profesiu, priniesť pozitívny vzor, posilniť sebavedomie učiteľov, motivovať ich ku kvalitnému výkonu ich práce a vzájomne sa inšpirovať. U oboch ocenení hodnotí odborná porota mnoho kritérií, ako napríklad podpora vzdelávacieho úspechu každého žiaka, vytváranie šíriteľných inovatívnych alebo osvedčených foriem výučby, zapojenie sa a vplyv v profesijnej komunite a ďalšie.

Takto ocenení učitelia získavajú nielen titul, finančnú odmenu, ale aj akúsi zodpovednosť v šírení dobrého príkladu pri výuke. Obe ocenenia podporujú mnohé osobnosti z oblasti kultúry a verejného života a výnimkou nie je ani prezidenta Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová, ktorá oceneným učiteľom aj osobne poďakovala v Prezidentskom paláci.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme