Príjemné miesta na učenie v Prešove

30. 11. 2021 | Študentský život

Príjemné miesta na učenie v Prešove Prešov, tretie najväčšie mesto na Slovensku, je významným študentským mestom na východe krajiny, a to aj vďaka Prešovskej univerzite, ktorá je podľa posledných zverejnených počtov študentov štvrtou najväčšou verejnou univerzitou na Slovensku a o vysokoškolákov teda nie je v meste núdza.

Každé slovenské mesto je špecifické a ukrýva rôzne zaujímavé zákutia, ktoré vedia ponúknuť produktívne miesta na učenie. Po metropole východného a západného Slovenska, no i meste Žilina či Nitra sa pozrieme, kde sa dá ísť za štúdiom v meste Prešov.

Mesto

Prešov sa môže pýšiť naozaj mnohými historickými pamiatkami s centrom mesta sústredením okolo Hlavnej ulice. Tu si môže študent posedieť na lavičke s výhľadom na rôzne historicko-kultúrne pamiatky ako mestská radnica, Župný dom či s výhľadom na sakrálne pamiatky, ako napríklad významná Katedrála sv. Mikuláša.

O kaviarne a reštaurácie nie je taktiež núdza, a teda ak sa chce študent vzdelávať v teple pri šálke kávy či čohokoľvek iného, v Prešove si určite nájde priestor.

Pri kráčaní Hlavnou ulicou je možné postaviť sa na vyznačenú 49. rovnobežku pretínajúcu práve centrum Prešova, čo určite môže byť zaujímavým spestrením návštevy mesta.

Príroda

Prešov má aj niekoľko mestských parkov, kde sa určite dá vyhľadať kľud na učenie. Park Vlada Clementisa si má v tomto roku prejsť revitalizáciou. Viac od ruky je napríklad Kolmanova záhrada, no ponúka mnohé zaujímavé možnosti vyžitia sa. Mesto skupuje pozemky aj na Centrálny mestský park na Sekčove, ktorého budovanie je záujmom občanov už viac než desaťročie. Malo by ísť o miesto na rekreáciu, športové, zábavné, ale i výchovno-vzdelávacie aktivity.

Prechádzka na krásnu Prešovskú kalváriu, ktorá v niečom dokonca môže pripomínať tú z Banskej Štiavnice, sa návštevníkom odplatí výhľadom na mesto a pokojom, z ktorého môžu profitovať práve študenti pri učení sa či trávení času s kamarátmi.

Prešov však má určite čo ponúknuť i mimo miest na štúdium. Nachádzajú sa tu rôzne múzeá a iné jedinečné zaujímavosti, napríklad Caraffova väznica, kde sídli galéria, jedinečný komplex Prešovského solivaru a mnohé ďalšie.

Študenti sa okrem miest na učenie v Prešove dokážu kultúrne vyžiť v divadle Jonáša Záborského a Divadle Alexandra Duchoviča, ktoré ako jediné profesné divadlo na svete ponúka predstavenia v rusínskom jazyku. Študenti môžu taktiež profitovať z legendárnych študentských klubov ako Hviezda a Kotva, ale i iných podnikov.

I keď sa môže Prešov zdať ako nevýrazné mesto na východe Slovenska, kde nič nie je, určite má čo ponúknuť.

Zdroje: www.unipo.sk